Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: Αδύνατον για την Ε.Ε. να αντικαταστήσει τις πιθανές απώλειες του ρωσικού πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Αδύνατον για την Ε.Ε. να αντικαταστήσει τις πιθανές απώλειες του ρωσικού πετρελαίου

Προειδοποίηση στην Ε.Ε. απηύθυνε ο ΟΠΕΚ, ότι οι σημερινές αλλά και νέες κυρώσεις στην Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία από τις χειρότερες στην ιστορία κρίσεις προσφοράς και θα ήταν αδύνατον να αντικαταστήσει αυτές τις ποσότητες. Έστειλε ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή του. 

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. είχαν συνομιλίες σήμερα στη Βιέννη με εκπροσώπους του ΟΠΕΚ εν μέσω εκκλήσεων προς το καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή του, καθώς η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

«Θα μπορούσε να υπάρξει απώλεια άνω των 7 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε ρωσικό πετρέλαιο από τις σημερινές αλλά και νέες κυρώσεις ή άλλες κινήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές προοπτικές της ζήτησης, θα ήταν σχεδόν αδύνατη η αναπλήρωση της απώλειας του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο. 

Η Ε.Ε. επανέλαβε το αίτημά της προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να βοηθήσουν στην αποθέμανση των τιμών», όπως ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. επεσήμαναν ακόμη ότι ο ΟΠΕΚ έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει την ισορροπία στις αγορές πετρελαίου, σύμφωνα με έναν κοινοτικό αξιωματούχο. 

Ο ΟΠΕΚ έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για αύξηση της προσφοράς του, η οποία έφθασε σε υψηλό 14 ετών τον προηγούμενο μήνα, αφότου η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες επέβαλαν σειρά κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ΟΠΕΚ στη συνάντησή τους να διοχετεύσει περισσότερη παραγωγή από την πλεονάζουσα ικανότητά του. 

Ο Μπαρκίντο ανέφερε ότι η σημερινή υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές πετρελαίου είναι αποτέλεσμα «μη διαρθρωτικών παραγόντων» που είναι εκτός του ελέγχου του ΟΠΕΚ, σε μία ένδειξη ότι το καρτέλ δεν θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή του. 

Ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως το Μάιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για σταδιακή άρση των μειώσεων στην παραγωγή στις οποίες προχώρησε στη διάρκεια της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Bλ. Ντομπρόβσκις: «Στο τραπέζι» η επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας 

Πρώην σύμβουλος του Πούτιν: Αν η Δύση κάνει αυτό, ο πόλεμος θα σταματήσει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News