Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 21:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Για νέο δανεισμό ύψους 10 δισ.ευρώ ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Ιταλία: Για νέο δανεισμό ύψους 10 δισ.ευρώ ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Nέο δανεισμό ύψους 10 δισ.ευρώ προγραμματίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προκειμένου να στηρίξει την ιταλική οικονομία από τις επιπτώσεις το πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές. 

Το νέο χρέος θα συμπεριλαμβάνεται στη οικονομική και χρηματοοικονομική στρατηγική που θα παρουσιάσει ο Ντράγκι αύριο Τετάρτη. 

Ωστόσο, ο νέος δανεισμός μειώνει κατά πολύ την προοπτική να καταφέρει η Ιταλία να συρρικνώσει το έλλειμμά της στο 5,6% του ΑΕΠ, που είχε προβλέψει αρχικά για το 2022, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.      

Italy’s inflation rate jumped to 7% in March
  

Το νέο κεφάλαιο που θα αντληθεί από τις ομολογιακές εκδόσεις θα στηρίξει κυρίως νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη λάβει οικονομική ένεση ύψους άνω των 16 δισ.ευρώ για να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

Εξαρτημένη τα μέγιστα από το φυσικό αέριο και με μικρή προστασία των νοικοκυριών, η Ιταλία θα είναι από τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο στην Ευρωζώνη εάν δεν εξασφαλιστεί επάρκεια προσφοράς, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. 

Πριν από ένα μήνα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να προβουν σε δημοσιονομικά μέτρα για να ελαφρύνουν τον αντίκτυπο από τον πόλεμο. 

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας πολύ χαμηλότερα από το 3% συγκριτικά με το 4% που είχε προβλέψει πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. 

Ο Αντόνιο Μισιάνι, υπεύθυνος για τις οικονομικές πολιτικές, ανέφερε ότι «η δημιουργία νέου ελλείμματος δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να είναι ταμπού», λέγοντας ότι αναμένει από την κυβέρνηση να βρει τρόπους να αυξήσει το δανεισμό. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Βγήκε στις αγορές με δεύτερο «πράσινο» ομόλογο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News