Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 22:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 3% στις τιμές – Φόβοι για επάρκεια προσφοράς

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 3% στις τιμές – Φόβοι για επάρκεια προσφοράς

Άνοδο 3% σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για ακόμη πιο περιορισμένη προσφορά καθώς οι θηριωδίες που σημειώνονται στην Ουκρανία αυξάνουν τις πιέσεις στην Ε.Ε. να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 3% στα 107,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού σημείωσε κέρδη 4% πάνω από τα 103 δολάρια. Ωστόσο, η συνεδρίαση ήταν αρκετά νευρική με τις τιμές να γυρίζουν σε άνοδο μετά την αρχική τους πτώση άνω του ενός δολαρίου. 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στους υποστηρικτές του ότι θα υποστούν τις συνέπειες από τα γεγονότα στην Μπούκα, έξω από την πρωτεύουσα του Κιέβου, όπου έγινε μαζική «σφαγή».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις σε πετρέλαιο και άνθρακα, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις. 

«Καθώς οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. μειώνουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, μένουν μόνο η Κίνα και η Ινδία ως μοναδικοί αγοραστές. Ομως, τα διυλιστήρια των χωρών αυτών ενδεχομένως να διστάσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με όλον αυτό τον αρνητικό αντίκτυπο που υπάρχει κατά της Ρωσίας», αναφέρει ο Αντριου Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. 

H τιμή αργού υποχώρησε 13% αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απελευθέρωση ποσότητας ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και τα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) δεσμεύθηκαν να κάνουν περαιτέρω χρήση των στρατηγικών τους αποθεμάτων. Το brent «χτύπησε» τα 139 δολάρια τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News