Business & Finance Κυριακή 3/04/2022, 14:15
ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών μόνο σε «φιλικές» χώρες σε ρούβλι και εθνικό συνάλλαγμα

Μεντβέντεφ: Εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών μόνο σε «φιλικές» χώρες σε ρούβλι και εθνικό συνάλλαγμα

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να απαιτήσει την πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλι από τους διεθνείς πελάτες της Gazprom.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι σιδηρόδρομοι της Ουκρανίας παλεύουν με τις καθυστερήσεις των βαγονιών σιτηρών στα δυτικά σύνορα της χώρας, καθώς οι έμποροι αναζητούν εναλλακτικές οδούς εξαγωγής μετά την εισβολή της Ρωσίας που απέκλεισε τα κύρια λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα το APK-Inform.

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο την περίοδο 2020/21, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, με τα περισσότερα από τα εμπορεύματά της να αποστέλλονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για το μήνα Μάρτιο, ήταν μειωμένες κατά τέσσερις φορές, σε σύγκριση με τα επίπεδα εξαγωγών του Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Τα εξαγωγικά φορτία σιτηρών του Μαρτίου συμπεριέλαβαν 1,1 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 309.000 τόνους σιταριού και 118.000 τόνους ηλιελαίου, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

moneyreview.gr με πληροφορίες Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Γιατί ο Πούτιν θέλει ρούβλια – Θα ρισκάρει τελικά 321 δισ. δολάρια;

Στις 20 Απριλίου η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας στην Gazprom: «Όχι» από Σκρέκα στον εκβιασμό

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News