Business & Finance Σάββατο 2/04/2022, 14:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Η ένωση βιομηχάνων «κατεβάζει τον πήχη» για την φετινή ανάπτυξη – Στο 1,9% από 4,1%

Ιταλία: Η ένωση βιομηχάνων «κατεβάζει τον πήχη» για την φετινή ανάπτυξη – Στο 1,9% από 4,1%

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ιταλική οικονομία το 2022 προχώρησε η ιταλική ένωση βιομηχάνων Confindustria, στο 1,9% από 4,1% που είχε προβλέψει πέρυσι τον Οκτώβριο, επικαλούμενη τον αντίκτυπο από τη «βαθιά κρίση σε επίπεδο προσφοράς» μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Σε έκθεσή της, η ένωση εκτιμά ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,6% τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας ότι η επιδείνωση των συνθηκών δεν θα επιτρέψει στην οικονομία να επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, κάτι που αρχικά αναμενόταν να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και τώρα μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. 

Οι νέες προβλέψεις της ένωσης στηρίζονται στην υπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει έως τα τέλη Ιουνίου ότι τουλάχιστον οικονομική αβεβαιότητα θα περιοριστεί. Ομως, υπάρχει η πιθανότητα οι προβλέψεις να αναθεωρηθεί ξανά επί τα χείρω εάν ο πόλεμος διαρκέσει έως τα τέλη του έτους ή συνεχιστεί και το 2023. 

Η Confindustria σημειώνει ότι η στρατιωτική κρίση ήρθε να προστεί σε ένα οικονομικό περιβάλλον ήδη πιεσμένο από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, τις αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων και την ασφυξία που παρουσιάζει η παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας. 

Προειδοποίησε ακόμη ότι ορισμένοι από τους στόχους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. τίθενται τώρα σε κίνδυνο και θα χρειαστεί να επανεξεταστούν, καθώς ορισμένα προγράμματα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές τιμές εμπορευμάτων και την έλλειψη κάποιων πρώτων υλών.

Ήδη, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2022 στο 2,8% ή 2,9% από τις προηγούμενες για 4,7% που είχε κάνει το Σεπτέμβριο του 2021, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα πηγές στο Reuters, επικαλούμενες το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον πόλεμο στην Ουκρανία.  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Θα αυξήσει το δανεισμό της για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο θάνατος του JFK της Ιταλίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News