Business & Finance Σάββατο 2/04/2022, 11:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως ο πόλεμος, το πετρέλαιο και οι μεταφορές προκαλούν επισιτιστική κρίση

Πως ο πόλεμος, το πετρέλαιο και οι μεταφορές προκαλούν επισιτιστική κρίση

Διακοπή παραγωγής

Οι εαρινές καλλιέργειες στην Ουκρανία παραμένουν αβέβαιες, ενώ οι συνεχιζόμενες μάχες σημαίνουν ότι οι αγρότες αδυνατούν να ασχοληθούν με τις σοδειές. Επίσης, καθώς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, από τα οποία γίνονταν οι εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο, από σιτηρά έως φυτικά έλαια και λιπάσματα, έχουν πλέον κλείσει και τα πλοία βρίσκονται ακινητοποιημένα. 

Ο «σιτοβολώντας» της Μαύρης Θάλασσας

Ρωσία και Ουκρανία εκπροσωπούν το ένα-τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών

Πηγή: International Grains Council

 

Ενεργειακή κρίση

Οι τιμές ενέργειας άρχισαν να εκτινάσσονται στα ύψη το 2021, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη, η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου – βασικό συστατικό για την παραγωγή λιπασμάτων αζώτου – ανάγκασε κάποιες βιομηχανικές μονάδες να σταματήσουν την παραγωγή τους. Η τιμή καυσίμων, που χρησιμοποιούνται επίσης από τους αγρότες για την κίνηση του εξοπλισμού τους, αυξήθηκε σε απαγορευτικά επίπεδα. Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και οι κυρώσεις στην Ρωσία.

Λιπάσματα

Οι τιμές των λιπασμάτων, άκρως σημαντικά για τις καλλιέργειες των περισσότερων σπόρων, είχαν ήδη αυξηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαιτίας των προβλημάτων στην αλυσίδα προσφοράς και στην παραγωγή. Τώρα, ο πόλεμος έχει προκαλέσει νέα ζητήματα. Η Ρωσία, κορυφαίος προμηθευτής λιπασμάτων, κάλεσε τους παραγωγούς της να μειώσουν τις εξαγωγές τους το Μάρτιο. Επίσης, η εκτίναξη των τιμών στα ύψη ωθεί κάποιους αγρότες στις ΗΠΑ να καλλιεργήσουν περισσότερους σπόρους σόγιας αντί αραβοσίτου, κίνηση που θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις προμήθειες. 

North American nutrient gauge soars to record on supply squeeze
  

Εθνικισμός στα Τρόφιμα

Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να διατηρήσουν τις προμήθειες στις δικές τους αγορές, κίνηση που πιθανόν να να παρατείνει τον πληθωρισμό ειδών διατροφής και προκαλεί προστατευτισμό. Ουγγαρία, Αργεντινή, Τουρκία, Σερβία και Αίγυπτος επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές τους.

Αγοραστές σε κίνδυνο

Οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας οι πλέον εξαρτημένες από τα σιτηρά της Ουκρανίας

Source: UN FAO data for 2020

 

Αγορές πανικού

Στην Τουρκία, οι καταναλωτές πανικόβλητοι έσπευσαν στα σουπερμάκετ προκειμένου να κάνουν προμήθειες σε ηλιέλαιο με αποτέλεσμα να μείνουν τα ράφια άδεια. Ακόμη και στην Ινδονησία, το μεγαλύτερο στον κόσμο εξαγωγό εδώδιμων ελαίων, τα σουπερμάρκετ περιόρισαν τις αγορές μαγειρικών ελαίων σε συγκεκριμένη ποσότητα για τον κάθε αγοραστή. Αντίστοιχες ανησυχίες εκδηλώνονται σε Κίνα και Ινδία. 

Κατάρρευση της ζήτησης

Όταν οι αγορές μειώνονται επειδή οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για κατάρρευση της ζήτησης. Στην Ινδία, το ράλι των τιμών φυτικών ελαίων έχει ήδη προκαλέσει μείωση των αγορών. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης; Πώς η ρωσική εισβολή δημιούργησε την «τέλεια καταιγίδα»

ΟΗΕ: Προετοιμαστείτε για κόλαση στα τρόφιμα

Ο πόλεμος των ηλιοτροπίων: Ποιος θα πεινάσει από τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News