Business & Finance Σάββατο 2/04/2022, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Αλλάζει η αγορά – Έντονη μεταβλητότητα με τιμές σταθερά άνω των 100 δολαρίων

Πετρέλαιο: Αλλάζει η αγορά – Έντονη μεταβλητότητα με τιμές σταθερά άνω των 100 δολαρίων

H αγορά πετρελαίου βρίσκεται εν όψει μεγάλων αλλαγών σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της έντονης μεταβλητότητας των τιμών και της αναζήτησης εναλλακτικών ροών από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. 

Οι ανησυχίες για διακοπή της προσφοράς ρωσικού πετρελαίου ώθησε το brent στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών, στα 127,9 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο περίπου 20% το διάστημα από 1 έως 15 Μαρτίου από τη μέση τιμή των 112,51 δολαρίων του Φεβρουαρίου. Έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο κατά 45% υψηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη του 2021. 

Η Βρετανία σχεδιάζει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εντός του 2022, ενώ η Ε.Ε. σκοπεύει να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού κατά 1,2 δισ.κυβικά μέτρα ετησίως από την Ρωσία. 

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Το 2021, η ρωσική παραγωγή ανήλθε στα 10,8 εκατ.βαρέλια ημερησίως και οι εξαγωγές της στα 6,5 εκατ.βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, Κίνα και Ινδία συνεχίζουν να εισάγουν πετρέλαιο από την Ρωσία. 

Ο ΟΠΕΚ+, παρότι θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, η αγορά παραμένει σφιχτή, καθώς η σημερινή προσφορά δεν επαρκεί για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Επίσης, η απελευθέρωση των 180 εκατ.βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνο για να γίνει αισθητή στην αγορά. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές του Reuters προβλέπουν ότι το ράλι του πετρελαίου θα συνεχιστεί, κάνοντας λόγο για τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για ολόκληρο το 2022. Οικονομολόγοι στο τελευταίο poll του Reuters δίδουν μία μέση τιμή στα 103,7 δολάρια το βαρέλι για το brent έναντι 91,15 δολαρίων που είχα προβλέψει στο προηγούμενο poll και για το αργό κάνουν λόγο για μία μέση τιμή κοντά στα 99 από 88 δολάρια. 

Η Goldman Sachs βλέπει το brent να εκτοξεύεται στα 130 δολάρια φέτος για να πάρει μία ανάσα στα 110 το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της για 135 και 115 δολάρια αντίστοιχα. Η άνοδος των τιμών ανάγκασε τους καταναλωτές να περιορίσουν την χρήση, γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση θα μειωθεί, ενώ και η απελεύθερωση πετρελαίου από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στην αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που η Goldman Sachs αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις της για τις τιμές κατά 15 δολάρια στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανάλογα με τις εξελίξεις με την Ρωσία και την Ουκρανία.  

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Πτώση 13% στην εβδομάδα – Η μεγαλύτερη σε διάρκεια δύο ετών

IEA: Αποδεσμεύει επιπλεόν πετρέλαιο για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου

Ανοίγει τα αποθέματα ο Μπάιντεν: Απελευθερώνει 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News