Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 22:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Παρά την ανάκαμψη του ρουβλίου, οι κυρώσεις της Δύσης αποδίδουν

ΗΠΑ: Παρά την ανάκαμψη του ρουβλίου, οι κυρώσεις της Δύσης αποδίδουν

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας έχουν αποδώσει, παρά την ανάκαμψη του ρουβλίου έναντι του δολαρίου. 

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η πραγματική αξία του ρωσικού νομίσματος έχει πληγεί σημαντικά, επικαλούμενος τον πληθωρισμό της Ρωσίας που βρίσκεται στα ύψη και την χαμηλή ισοτιμία του νομίσματος στη μαύρη αγορά. Το ρούβλι διαπραγματευόταν σήμερα στα 86 έναντι του δολαρίου αφού είχε βουλιάξει έως τα 150 στις αρχές Μαρτίου.  

Ωστόσο, το ρούβλι δεν λειτουργεί ως μετατρέψιμο νόμισμα, από τη στιγμή που οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των εισαγωγών ειδών διατροφής και υπηρεσιών με επιχειρήσεις και καταναλωτές να εμφανίζονται αδύναμοι να αγοράσουν προϊόντα από τις διεθνείς αγορές ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. 

Οικονομολόγοι αποδίδουν την ανάκαμψη του ρουβλίου στη διατραπεζική αγορά στους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίου που έχει επιβάλει η Μόσχα, κίνηση που απαγορεύει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών ή να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά εκτός της χώρας. 

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ρωσία εκτινάχθηκε στο 6% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ οι κυρώσεις έχουν μπλοκάρει τα μισά από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα. 

Σύμφωνα με τον Κάρλ Σκαμότα, στρατηγικό αναλυτή της Corpay, αυτή τη στιγμή χρήματα εισρέουν μόνο στην Ρωσία, αλλά δεν μπορούν να εξέλθουν από την χώρα. Κατά συνέπεια, συνεχίζει ο αναλυτής, αυτή η μονομερής κίνηση θα έχει αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Στη μαύρη αγορά, η ισοτιμία ρουβλίου/δολαρίου διαμορφώνεται ανάμεσα στα 110 και 140, συνεπώς οι κάτοικοι της Ρωσίας που θέλουν να αγοράσουν δολάρια ή ευρώ πληρώνουν πολύ υψηλότερο κόστος απ΄ό,τι θα πλήρωναν στη διατραπεζική αγορά», εξηγεί. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Μαύρη αγορά για δολάρια και ευρώ στην Ρωσία: Ραντεβού μέσω Telegram σε σταθμούς μετρό

Back in the USSR: Οι Ρώσοι τσακώνονται για ένα πακέτο ζάχαρη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News