Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 22:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNN: To σχέδιο του Πούτιν να στηρίξει το ρούβλι έχει αποδώσει – Τουλάχιστον προς το παρόν

CNN: To σχέδιο του Πούτιν να στηρίξει το ρούβλι έχει αποδώσει – Τουλάχιστον προς το παρόν

Το μπαράζ των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία οδήγησαν το ρούβλι σε κατάρρευση. Ομως, ένα μήνα μετά το νόμισμα έχει πλήρως ανακάμψει και τώρα διαπραγματεύεται σε επίπεδα που βρισκόταν πριν από τον πόλεμο. Πώς είναι δυνατόν αυτό;

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε άνευ προηγουμένου κινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες παρεμβαίνοντας στην αγορά, εφαρμόζοντας πολιτικές που απέτρεψαν σε επενδυτές και επιχειρήσεις να ρευστοποιήσουν ρωσικό νόμισμα, καθώς και άλλα μέτρα που τους υποχρέωσαν να αγοράσουν ρούβλι. Τι ακριβώς έκανε η Μόσχα για να ενισχύσει το ρούβλι;

– Η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίσε το βασικό επιτόκιό της οδηγώντας το στο 20%. Αυτό ενθάρρυνε τους Ρώσους αποταμιευτές να κρατήσουν τα χρήματά τους στο δικό τους νόμισμα. 

– Οι εξαγωγές υποχρεώθηκαν να ανταλλάξουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο συνάλλαγμα με ρούβλι αντι να τα διακρατήσουν σε δολάρια ή ευρώ. 

– Απαγορεύθηκε στις ρωσικές χρηματιστηριακές εταιρείες να πωλήσουν τίτλους που ανήκαν σε ξένους επενδυτές. 

– Οι κάτοικοι της Ρωσίας δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τραπεζικές μεταβιβάσεις εκτός Ρωσίας. 

– Η Ρωσία ζητά να γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό της αέριο σε ρούβλι, όχι σε ευρώ ή δολάρια.  

Τα μέτρα αυτά επέτρεψαν στη Μόσχα να στηρίξει τεχνικά τη ζήτηση για ρούβλι. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαμορφωτές πολιτικής είναι ότι με την ρωσική οικονομία να παραπαίει, κανένας δεν θέλει ουσιαστικά να αγοράζει με τη θέλησή του ρωσικό νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι περιορισμοί αρθούν, η ζήτηση για το ρούβλι θα υποχωρήσει και η αξία του θα διολισθήσει, ίσως και δραματικά. 

Το ίδιο συμβαίνει και για την ρωσική χρηματιστηριακή αγορά. Ο δείκτης MOEX ενισχύθηκε όταν επαναλήφθηκαν οι συναλλαγές, μετά από μία μεγάλη διάρκεια που το χρηματιστήριο έμεινε κλειστό, όμως αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στο short-selling.

Μόνο σε 33 μετοχές επετράπη να διαπραγματευθούν όταν επαναλειτούργησε η αγορά. Οταν οι συναλλαγές επεκτάθηκαν σε όλες τις μετοχές αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης υποχώρησε ξανά.  

Έχοντας αυτά κατά νου, η ανάκαμψη του ρουβλίου και της χρηματιστηριακής αγοράς δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι η ρωσική οικονομία αρχίζει να ομαλοποιείται. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 και η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ένα-πέμπτο, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

Διαβάστε επίσης:

Σε ρούβλια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από αύριο – Η διαδικασία, οι αντιδράσεις

IIF για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια: Πώς θα γίνει – πόσο θα κοστίσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News