Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο πληρώνει η Ευρώπη για κάθε εμβόλιο

Πόσο πληρώνει η Ευρώπη για κάθε εμβόλιο

Μόλις 1,78 ευρώ για κάθε εμβόλιο της AstraZeneca αλλά 18 δολάρια για εκείνο της Moderna πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά στοιχεία τα οποία κατά λάθος διέρρευσαν στα social media. 

Παρότι οι τιμές πώλησης των εμβολίων είναι λίγο-πολύ γνωστές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις για λογαριασμό των χωρών μελών της και επομένως κλείνει ειδικές συμφωνίες, με το τίμημα να παραμένει μυστικό. 

Ωστόσο, η γενική γραμματέας Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter την τιμή του κάθε εμβολίου. 

Πόσο πληρώνει η Ευρώπη για κάθε εμβόλιο-1

Όπως προκύπτει από το tweet, η Ευρώπη πληρώνει 1,78 ευρώ ανά δόση στην AstraZeneca, 8,5 δολάρια στην Johnson & Johnson, 7,56 ευρώ στις Sanofi/GlaxoSmithKline, 12 ευρώ στις BioNTech/Pfizer, 10 ευρώ στην Curevac και 18 δολάρια στη Moderna. 

Το tweet, που δημοσιεύτηκε κατά λάθος από την ομάδα επικοινωνίας της De Bleeker στο πλαίσιο μίας πολιτικής αντιπαράθεσης, διεγράφη γρήγορα, όμως η εφημερίδα Het Laatste Nieuws πρόλαβε να κρατήσει το screenshot. 

Σημειώνεται ότι μέσω των έξι συμφωνιών που έχει ήδη κλείσει, η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε σχεδόν 2 δισ. δόσεις. Κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή αρχή EMA ακόμα, όμως οι αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, με τους πρώτους εμβολιασμούς να πραγματοποιούνται λίγο μετά τα Χριστούγεννα. 

Στην Ελλάδα, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου κατά της covid19 θα φτάσουν στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, στις 27 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fortune 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News