Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 20:14
REUTERS

«Αντεπίθεση» Κομισιόν στη Ρωσία: Προς νέες κυρώσεις για την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

«Αντεπίθεση» Κομισιόν στη Ρωσία: Προς νέες κυρώσεις για την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Κομισιόν, ενώ η εμβέλεια των κυρώσεων αυτών θα εξαρτάται από την στάση που θα κρατήσει η Ρωσία στο αίτημα πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλι. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, όμως, η ρωσική κυβέρνηση παραμένει ανένδοτη, απαιτώντας από τις «μη φιλικές» χώρες – όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος τις χώρες της Δύσης – να καταβάλουν τις πληρωμές στο εθνικό νόμισμα.

Στην περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει με το αίτημα, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει την νέα δέσμη κυρώσεων ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον σχηματισμό ενός πακέτου μέτρων που θα διασφαλίζει ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις θα εφαρμοστούν, ιδίως αυτές που αφορούν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.

Αυτό προκύπτει από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις αξιωματούχων ότι οι κυρώσεις έναντι ολιγαρχών παρακάμπτονται μέσω διοχέτευσης των περιουσιακών στοιχείων σε μέλη της ίδιας οικογένειας, μέσω επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, σε επενδυτικά ταμεία ή σε εταιρείες κελήφη.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πληρωμές σε ρούβλια θα εκκινήσουν σταδιακά και όχι αμέσως μετά την προθεσμία που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος για αύριο 31 Μαρτίου.

Ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση από την ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι το αίτημα για πληρωμές σε ρούβλι ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα, ουσιαστικά αυτοεπιβάλλοντας στην Ρωσία εμπάργκο στις εξαγωγές.

Οι κυβερνήσεις θωρακίζονται

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στη μέρα, η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου. Το «προληπτικό» – όπως τόνισε  ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ – μέτρο οδηγεί στη σύσταση μίας ομάδας διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα εντείνει την παρακολούθηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αερίου. Ο Χάμπεκ απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση.

Μέσα στο απόγευμα, η Αυστρία ενεργοποίησε επίσης σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Θα κάνουμε το παν προκειμένου να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αυστρίας», δήλωσε ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ανακοινώνοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί το α’ επίπεδο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση του συστήματος.

«Μέχρι τώρα οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνονται αξιόπιστα και χωρίς περιορισμούς. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει», τόνισε ο καγκελάριος και εξήγησε ότι το στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης διασφαλίζει την εντατικοποίηση της παρακολούθησης της κατάστασης εφοδιασμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: Ενεργοποιεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για έλλειψη φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο: Συναγερμός και στην Ελλάδα – Έκτακτη συνεδρίαση στο ΥΠΕΝ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News