Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Χαρακίρι» στην ανάπτυξη από το Συμβούλιο των Σοφών

Γερμανία: «Χαρακίρι» στην ανάπτυξη από το Συμβούλιο των Σοφών

Κατά πολύ υποβάθμισε τις προβλέψεις του αναφορικά με την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2022, το Συμβούλιο των Σοφών της χώρας (τέσσερα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα), επικαλούμενο τις αβέβαιες προοπτικές που κάνουν την εμφάνισή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συμβουλίου, τις οποίες η κυβέρνηση της Γερμανίας λαμβάνει υπόψη της προκειμένου να καταρτίσει τη δημοσιονομική της πολιτική, το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 1,8% για φέτος, ανάπτυξη υποδιπλάσια σε σχέση με το 4,6% των προηγούμενων εκτιμήσεων. 

Τα οικονομικά ινστιτούτα μάλιστα δεν αναμένουν η γερμανική οικονομία να ανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα νωρίτερα από το γ΄τρίμηνο του 2022, ενώ για του χρόνου αναμένουν ανάπτυξη της τάξεως του 3,6%. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, αυτός αναμένεται να φθάσει φέτος έως το 6,1%, πριν επιβραδυνθεί στο 3,4% του χρόνου.  

Όπως επισημαίνει το συμβούλιο στην ανακοίνωσή του, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου η αυξανόμενη βιομηχανική παραγωγή και η ισχυρή αγορά εργασίας σκιαγραφούσαν το πλαίσιο για να έρθει η οικονομική ανάπτυξη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δραστικά επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες. 

Η πολεμική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη από τις 24 Φεβρουαρίου έχει επιφέρει επιπλέον προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες οι οποίες εξαιτίας της πανδημίας βρίσκονταν ήδη εν μέσω πιέσεων. Από την άλλη, η απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει επιβαρύνει τα οικονομικά των επιχειρήσεων και έχει επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση.

Οι Σοφοί υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια πλήρης αποτίμηση του αντίκτυπου του πολέμου, προσθέτοντας ότι μια κλιμάκωση της σύρραξης και επιπρόσθετες κυρώσεις θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη γερμανική και στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

«Η Γερμανία πρέπει να κάνει χρήση όλων των εφοδίων προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από τις ενεργειακές προμήθειες της Ρωσίας και συγχρόνως θα πρέπει άμεσα να βάλει τέλος στην εξάρτησή της σε αυτές τις εισαγωγές», επισημαίνει ο Βόλκερ Βάιλαντ, μέλος του Συμβουλίου των Σοφών. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας πρέπει να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι οι τιμές της ενέργειας πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα, τονίζει το Συμβούλιο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Γερμανία θα κόψει τον «εθισμό» από το ρωσικό αέριο

Ρωσική εισβολή: Σοκ για τις γερμανικές επιχειρήσεις

Bundesbank: Προειδοποιεί για νέα ύφεση του γερμανικού ΑΕΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News