Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 20:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aβοκάντο: Η περιορισμένη προσφορά έχει ωθήσει τις τιμές σε υψηλά δύο δεκαετιών

Aβοκάντο: Η περιορισμένη προσφορά έχει ωθήσει τις τιμές σε υψηλά δύο δεκαετιών

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των δύο δεκαετιών εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές του αβοκάντο εν μέσω περιορισμένης προσφοράς από το Μεξικό, που αποτελεί και το μεγαλύτερο στον κόσμο εξαγωγό του συγκεκριμένου φρούτου.

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές αβοκάντο από την περιοχή Michoacan του Μεξικού, μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη πηγή της χώρας, έχει ενισχυθεί 81% φέτος, στα 760 πέσο (38 δολάρια) ανά πακέτα των εννέα κιλών – πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το 1998, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα εν λόγω στοιχεία.  

«Η μικρότερη διαθεσιμότητα και οι πληθωριστικές πιέσεις σε επίπεδο προσφοράς αποτελούν τα δύο βασικά αγκάθια», αναφέρει αναλυτής της Rabobank International. 

Η παραγωγή αβοκάντο του Μεξικού αναμένεται να υποχωρήσει 8% την περίοδο 2021 – 2022 από τα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Επίσης, οι αμερικανοί εισαγωγείς του συγκεκριμένου φρούτου βρίσκονται σε προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών από την περιοχή Michoacan του Μεξικού, που άρχισε να ισχύει από τον προηγούμενο μήνα.  

Low Mexican avocado supply sends prices soaring
  

Το Μεξικό εκπροσωπεί περισσότερο από το 80% της ποσότητας αβοκάντο που καταναλώνονται στις ΗΠΑ. Στην Καλιφόρνια, η οποία καλύπτει το 15% της αμερικανικής ζήτησης, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί φέτος, όμως και πάλι δεν θα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για αβοκάντο στις ΗΠΑ. 

Οι επιχειρήσεις ήδη αισθάνονται τις πιέσεις από τις υψηλότερες τιμές. Η Mission Produce, ο μεγαλύτερος διανομέας αβοκάντο στις ΗΠΑ, αύξησε τις τιμές κατά 50%. Να σημειωθεί ότι η κατά κεφαλή κατανάλωση αβοκάντο στις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Radobank. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Σκάει η φούσκα του αβοκάντο; Η άνοδος του «πράσινου χρυσού» από τους Ίνκας έως το Instagram

Θέλετε δυνατό εγκέφαλο και καλή ψυχική υγεία; Αυτές είναι οι 6 τροφές που ενδείκνυνται

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News