Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Μειώνει τον ΦΠΑ στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού

Τουρκία: Μειώνει τον ΦΠΑ στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού

Σε μείωση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα αποφάσισε να προχωρήσει η Τουρκία, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αποφασίσαμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε προϊόντα όπως τα είδη καθαρισμού, το σαπούνι, το χαρτί υγείας, τις χαρτοπετσέτες και τις βρεφικές πάνες από το 18% στο 8%», ανέφερε ο Ερντογάν. Ο ίδιος μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύσει επίσης για τον ιατρικό εξοπλισμό.

Η υποχώρηση της λίρας και η αύξηση της τιμής των τροφίμων και της ενέργειας ώθησαν τον πληθωρισμό στο 54,4% τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.

Σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία αναμένεται να εκτιναχθεί στο 61,5% το Μάρτιο για να υποχωρήσει μόλις στο 52,2% έως το τέλος του έτους, εξαιτίας του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία και της αύξησης των τιμών εμπορευμάτων. 

Από πέρυσι το φθινόπωρο ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς η λίρα αποδυναμώθηκε μετά τον τελευταίο κύκλο μείωσης των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 14%. 

Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε φθάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα ήταν το Μάρτιο του 2002, οπότε είχε εκτιναχθεί στο 65,1%.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η J.P.Morgan ανέφερε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τη στιγμή που ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία έχει καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτη τη λίρα. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά ή άνω του 60% έως τα τέλη του έτους», αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.  
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία οι Ρώσοι ολιγάρχες

Σπάει τη σιωπή του ο γαμπρός του Ερντογάν – Τι λέει για την τουρκική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News