Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 18:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός ΗΠΑ: Προς αύξηση της φορολογίας των πλουσίων – Ενίσχυση της άμυνας

Προϋπολογισμός ΗΠΑ: Προς αύξηση της φορολογίας των πλουσίων – Ενίσχυση της άμυνας

Προϋπολογισμό ύψους 5,8 τρισ. δολαρίων παρουσίασε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση, ο οποίος προτείνει μεταξύ αλλων αύξηγη της φορολογίας για τους βαθύπλουτους και τις επιχειρήσεις και ενίσχυση των τομέων Άμυνας και Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, θέτει σχέδιο για μείωση του κρατικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια στην επόμενη δεκαετία. Μέρος της μείωσης αυτής αναμένεται να καλυφθεί από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 21% στο 28%. Επίσης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προτείνεται η αύξηση του φόρου για το 0,01% των Αμερικανών με εισόδημα τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, βάσει του προσχεδίου, το κρατικό έλλειμμα των ΗΠΑ για φέτος αναμένεται να συρρικνωθεί μέσω της μείωσης των προγραμμάτων στήριξης για τους πληγέντες από την πανδημία. Γενικά, φαίνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός των ΗΠΑ αφιερώνει πολύ λιγότερους πόρους στην στήριξη για την πανδημία σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.

Αντί της πανδημίας, η προσοχή φαίνεται να στρέφεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την θωράκιση της δημόσιας ασφάλειας και τον περιορισμό του αντίκτυπου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επίσης προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Περίπου 31 δισ. δολάρια για την άμυνα. Συνολικά οι δαπάνες για τον εθνικό κλάδο αμύνης φτάνουν τα 813 δισ. δολάρια
  • Ως μέρος αυτών των δαπανών, τα 6,9 δισ. δολάρια διοχετεύονται στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, την Ουκρανία και γενικά για την καταστολή της ρωσικής επιθετικότητας.
  • Τουλάχιστον 32 δισ. δολάρια δαπανώνται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στις ΗΠΑ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τουλάχιστον 20,6 δισ. δολάρια για το υπουργείο Δικαιοσύνης και 3,2 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις των αστυνομικών αρχών.
  • Περίπου 10,6 δισ. δολάρια θα διοχετευθούν για την διασφάλιση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται ελάχιστος φόρος εισοδήματος στους βαθύπλουτους Αμερικάνους

Ο Μπάιντεν δηλώνει πως δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News