Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 15:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

It takes two to tango: Τα μυστικά της καλής διαχείρισης των οικονομικών ενός ζευγαριού

It takes two to tango: Τα μυστικά της καλής διαχείρισης των οικονομικών ενός ζευγαριού

Η προσήλωση στον μηνιαίο προϋπολογισμό και η διαχείριση εσόδων – εξόδων είναι εξ ορισμού δύσκολη υπόθεση. Ο «υπουργός Οικονομικών» του νοικοκυριού επωμίζεται ένα επαχθές καθήκον, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην αγορά ενός ζευγαριού παπούτσια και την εξόφληση των λογαριασμών. Οι ανάγκες τρέχουν, ο μισθός συχνά δεν ακολουθεί και το προκαθορισμένο budget πάει περίπατο. Τι θα συνέβαινε, ωστόσο, εάν υπήρχε συνδιαχείριση; Πόσο αποτελεσματική θα ήταν η συναντίληψη και η κοινή δράση στα οικονομικά του σπιτιού;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως στην ούτως ή άλλως πολύπλοκη εξίσωση του γάμου ή της συμβίωσης η προσθήκη και οικονομικών θεμάτων μόνον νέες διαμάχες θα επιφέρει. Τα χρήματα και ο τρόπος με τον οποίο αυτά δαπανώνται προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρόν για διαφωνίες και καβγάδες.

Στον αντίλογο στέκονται εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα ή αλλιώς it takes two to tango. Και στον… χορό των δαπανών και των εξόδων της σημερινής διαβίωσης η από κοινού ανάληψη της οικονομικής ευθύνης μόνος προς όφελος του νοικοκυριού θα λειτουργούσε.
Ωστόσο, όπως όλα τα εγχειρήματα έτσι και αυτό ξεκινά με κάποια βασικά βήματα και προαπαιτούμενα. Το CNN αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχημένης διαχείρισης των οικονομικών ενός ζευγαριού. 

Μιλήστε 

Πρώτος στη λίστα φιγουράρει ο διάλογος, η διαρκής επικοινωνία των «συνεταίρων», αρχής γενομένης από τα βασικά: Πόσα λεφτά βγάζουμε τον μήνα και πόσα πρέπει να ξοδέψουμε. Με άλλα λόγια, τα δύο μέρη συνομολογούν στην κατάρτιση του οικογενειακού προϋπολογισμού και στην απαρέγκλιτη -στο μέτρο και τον βαθμό που αυτό είναι δυνατό- εφαρμογή του.

Βάλτε στόχους

Προσοχή! Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Το να μιλάς για έξοδα είναι σαν να μιλάς για επιθυμίες. Γιατί; Πολύ απλά, διότι ο τρόπος που ξοδεύεις τα χρήματά σου αντικατοπτρίζει εν πολλοίς και τον τρόπο της ζωής σου. Και όσο αγαπημένοι και ερωτευμένοι να είναι οι… συνδιαχειριστές οφείλουν πρωτίστως να συμφωνούν στις δαπάνες τους. Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με προσυνεννόηση, καλή γνώση όλων των ποσών, σωστό υπολογισμό και φυσικά ενιαίο τρόπο αντίληψης των αναγκών και γιατί όχι σε σταθερά επαναλαμβανόμενα όχι ερωτικά, αλλά οικονομικά ραντεβού!

Κλείστε «οικονομικά ραντεβού»

Καλά διαβάσατε: ραντεβού με στόχο την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού, τη διατήρηση ή την επαναχάραξη της στρατηγικής, αλλά και την αποφυγή εντάσεων και περιττών καβγάδων που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Ένα ωραίο δείπνο συνοδευόμενο από κρασί και απαλή μουσική είναι χωρίς αμφιβολία ιδανικότερη συνθήκη για την επίτευξη μιας οικονομικής συμφωνίας από οποιαδήποτε άλλη.

Βάλτε κάτω τα νούμερα

Επιστρέφοντας στα βήματα που απαιτεί η κοινή διαχείριση λογαριασμών και εξόδων, πέραν της στοχοπροσήλωσης, σημαντικό είναι αυτό της ολοκληρωτικής, μερικής συγχώνευσης των δύο ταμείων ή ακόμη και του παντελούς διαχωρισμού αυτών. Στο σημείο αυτό ανακύπτουν πολλά πρακτικά ζητήματα, όπως το ύψος των απολαβών κάθε μέρους, τα προσωπικά έξοδα, οι αντικειμενικά διαφορετικές ανάγκες κ.ά, αλλά κυρίως η εκατέρωθεν επιθυμία για ολοκληρωτική οικονομική συμπόρευση εις ταμείον έναν, κατά το εις σάρκαν μίαν.

Τέλος και στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας, η λεπτομερής καταγραφή όλων των οικονομικών στοιχείων και η επικαιροποίηση αυτών οδηγεί σε μια επιτυχή διαχείριση και συνακολούθως σε μια ευτυχή συμβίωση. Με χαρτί και με μολύβι, αλλά και με αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και αγάπη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Γουόρεν Μπάφετ: Ένας πανεύκολος τρόπος για να γίνετε τουλάχιστον 50% πλουσιότεροι

Πώς να βγάλετε πολλά χρήματα: Η απλή συμβουλή ενός δισεκατομμυριούχου

Οι 6 χρυσοί κανόνες για να γίνετε πλούσιοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News