Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η McLaren πριν την Tesla: Το τρακάρισμα που παραλίγο να σκοτώσει τον Elon Musk

Η McLaren πριν την Tesla: Το τρακάρισμα που παραλίγο να σκοτώσει τον Elon Musk

«Και τι κάνει αυτό το πράγμα;» ρώτησε ο Peter Thiel, καθισμένος αναπαυτικά εντός της γυαλιστερής McLaren της Formula 1. «Δες!» απάντησε ο Elon Musk.

Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία που περιγράφεται στο βιβλίο του Jimmy Soni με τίτλο: «The Founders: The Story of PayPal and the Entrepreneurs Who Shaped Silicon Valley» και αφορά στην περιπέτεια που μοιράστηκαν οι δύο «άσπονδοι» συνεργάτες-ανταγωνιστές και που παρ’ ολίγον να αποβεί μοιραία. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο 28χρονος τότε επιχειρηματίας απολαμβάνει τις δάφνες του και σχεδιάζει νέες μεγαλεπήβολες κινήσεις, όπως η X.com, μια διαδικτυακή τράπεζα που στοχεύει στην επαναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.

Τροχοπέδη στο νέο επιχειρηματικό βήμα, ωστόσο, στέκεται η Confinity του Peter Thiel. Οι δύο άνδρες ετοιμάζονται να συζητήσουν και να λήξουν τη μεταξύ τους διαμάχη μέσω ένος «αμοιβαίως συμφέροντος γάμου», όπως συνιστά μια συγχώνευση.

Η McLaren πριν την Tesla: Το τρακάρισμα που παραλίγο να σκοτώσει τον Elon Musk-1
φωτ.: AP

Και ως επισφράγισμα αυτής, ο Musk προτείνει στον Thiel μια βόλτα με 627 άλογα! Ο λόγος για το «καμάρι» του, την ασημένια McLaren που χρυσοπλήρωσε και την οποία -όπως παραδέχθηκε αργότερα- δεν ήξερε να οδηγεί.

Αυτό που ακολούθησε ήταν αναπόφευκτο και σχεδόν κινημαογραφικό: Ο Musk πατά γκάζι, το αυτοκίνητο ξεχύνεται ανεξέλεγκτο στη Λεωφόρο Silicon valley, προσκρούει σε ένα κιγκλίδωμα, ανυψώνεται στον αέρα και καταλήγει στην άσφαλτο. Θρυμματισμένα γυαλιά, σκασμένα λάστιχα και διαλυμένο σασί. Καταστροφή!

Thiel και Μusk βγαίνουν σώοι από τα συντρίμμια και δεν πιστεύουν στην τύχη τους. Κοιτάζουν ο ένας τον άλλο, κάνουν thumbs up και συμφωνούν να γράψουν μαζί το μέλλον της ιστορίας του Internet. Στο βιβλίο του, ο Jimmy Soni καταγράφει την πορεία της PayPal από καταβολής, ως μια απλή εφαρμογή διανομής λογαριασμών στο PalmPilot που λατρεύτηκε κατά την προ κινητής τηλεφωνίας εποχή στη Silicon valley. Εμπνευστής της ήταν ο 24χρονος προγραμματιστής και συνοδοιπόρος του Thiel, Max Levchin, σε αμέτρητες πνευματικές αναζητήσεις, μαθηματικές εξισώσεις, επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία  και άλλες ασχολίες που μόνον οι «σπασίκλες» μπορούν να μοιραστούν.

Η PayPal είναι «στον αέρα» επιτέλους και οι δύο φίλοι εξαιρετικά ικανοποιημένοι, καθώς μέσα σε διάστημα έξι μόλις μηνών η εταιρεία έχει πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες που πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στο eΒay. Εκεί μέσα, όμως, υπάρχει ένας ανταγωνιστής που εποφθαλμιά το διαρκώς αυξανόμενο μερίδιό τους: η Χ.com του Musk, ο οποίος έχε βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αποδυναμώσει την Confinity. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τον ανελέητο ανταγωνισμό ο Musk είχε κάνει λόγο για «αγώνα δρόμου να δούμε ποιος θα αποστράγγιζε πιο γρήγορα τον άλλο οικονομικά».

Και τότε έμελε να συμβούν όχι ένα, αλλά δύο θαύματα. Την άνοιξη του 2000 Musk και Τhiel βγαίνουν χωρίς γρατζουνιά από τα παλιοσίδερα της ασημένιας Mclaren μετά το απίστευτο τρακάρισμα και συμφιλιώνονται αποδεχόμενοι, προφανώς, την κοινή τους μοίρα. Αφήνοντας κατά μέρος τις αντιπαλότητες, προχωρούν σε συγχώνευση υπό τη σκέπη της X.com. Tα σύννεφα, εντούτοις, δεν αργούν να επιστρέψουν όταν ο Μusk προκρίνει την ανωτερότητα της εταιρείας του στον «γάμο» και επιβάλλει τη μετονομασία της PayPal σε X-PayPal. Στόχος η απομάκρυνση του Levchin και η απαλοιφή των «αποτυπωμάτων» του από το δημιούργημά του. Έξαλλος ο «πατέρας» Levchin βρίσκει ευκαιρία όταν ο Μusk βρίσκεται μίλια μακρυά στην Αυστραλία και οργανώνει πραξικόπημα. Ενορχηστρώνει την επάνοδο του Thiel στο τιμόνι και καταφέρνει να εκδιώξει τον Musk από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

«Υπουλα καθάρματα που με μαχαίρωσαν πισώπλατα. Πολύ φοβισμένοι για να με καρφώσουν από μπροστά», είχε δηλώσει χρόνια μετά χαριτολογώντας ο «εκθρονισμένος» Musk. Μολονότι είχε αποσύρει το μερίδιό του και είχε αποχωρήσει, κέρδισε πολλά λεφτά όταν η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 2002. Με αυτά ίδρυσε την SpaceX. 

Σήμερα, Musk και Thiel έχουν πολύ καλές σχέσεις. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και το μέλλον είναι δικό τους. Μια μακρά ιστορία τούς συνδέει και θα τους θυμίζει για πάντα την περιπέτειά τους. Σχολιάζοντας με χιούμορ το τρακάρισμα και αναφερόμενος στη διαστημική εταιρεία του Musk ο Τhiel δηλώνει: «Ε! Όχι και σε πύραυλο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από nypost.com

Διαβάστε επίσης: 

Elon Musk: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ζει «κάτω από το όριο της φτώχειας»

O Elon Musk απέκτησε στα κρυφά και άλλο παιδί – Το εξωφρενικό όνομά του

Πίτερ Διαμαντής: Ο Έλληνας φίλος του Elon Musk εξηγεί γιατί έγινε ο πλουσιότερος του κόσμου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News