Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Δημοσίευσε τις νέες πολιτικές για την εποπτεία των τραπεζών 

ΕΚΤ: Δημοσίευσε τις νέες πολιτικές για την εποπτεία των τραπεζών 

Τις νέες πολιτικές οι οποίες καθορίζουν πώς εφαρμόζει τις επιλογές της όταν εποπτεύει τις τράπεζες, δημοσίευσε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 30 του περασμένου Αυγούστου. 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η διευκρίνιση του πώς εφαρμόζει τις επιλογές της η ΕΚΤ έπειτα από τις πρόσφατες αλλαγές που εισήχθησαν στους κανόνες για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζει τη συνεχή και διαφανή εφαρμογή των κανόνων αυτών στις τράπεζες. Εναρμονίζοντας αυτές τις πολιτικές σε ολόκληρη την τραπεζική ένωση, δημιουργεί ένα ανωτέρου επιπέδου πεδίο δράσης και παράλληλα προωθεί την περισσότερο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες παρέχουν την εξουσία στις εποπτικές αρχές να εξασκήσουν περισσότερες από 100 επιλογές στις τράπεζες υπό την εποπτεία τους. Αυτές οι επιλογές οδήγησαν στις εθνικές εποπτικές αρχές να υιοθετήσουν διαφορετική προσέγγιση προτού το πλαίσιο της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ αναπτύξει το πλαίσιο πολιτικής της το 2016.

Οι επικαιροποιημένες πολιτικές, σχετίζονται με πολλά ζητήματα αναφορικά με την εποπτεία σε καθημερινή βάση. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο υπολογισμός της αναλογίας της καθαρής σταθερής χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα το πώς χειρίζονται οι τράπεζες τα ανοίγματά τους εκτός των ισολογισμών τους, πώς αξιολογεί η ΕΚΤ τις αιτήσεις των τραπεζών οι οποίες προτίθενται μειώσουν τα κεφάλαιά τους ή θέλουν να εξαιρέσουν τα ανοίγματά τους σε τρίτα μέρη από τα μεγάλα όρια των ανοιγμάτων, καθώς επίσης και τα έγγραφα που χρειάζονται οι τράπεζες για τέτοιου είδους αιτήσεις. 

Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ κατά το διάστημα των προηγούμενων μηνών έλαβε υπόψη και τα 113 σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία κάνει μια επισκόπηση για τα σχόλια αυτά. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News