Business & Finance Σάββατο 26/03/2022, 07:39
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα δύο βασικά πορίσματα της Συνόδου

Τα δύο βασικά πορίσματα της Συνόδου

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία παρευρέθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατέληξε χθες σε δύο σημαντικά σημεία όσον αφορά την ενέργεια.

Πρώτον, η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία για συνεργασία σε εθελοντική βάση για κοινή αγορά φυσικού αερίου, χορηγώντας όμως σε Ισπανία και Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες το βράδυ ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το ζήτημα για πλαφόν στις τιμές ενέργειας, προσθέτοντας πως υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την λήξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι έγινε ρητή αναφορά στην πρότασή του για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική αγορά.

Ωστόσο, παρότι φαίνεται να συζητήθηκε εκτενώς, τόσο η Γερμανία όσο και πολλές άλλες χώρες εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που θα αφορούν τις υψηλές τιμές.

Δεύτερον, όπως ανακοινώθηκε χθες το πρωί από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. θα προμηθεύεται περισσότερο LNG βάσει νέας διατλαντικής συμφωνίας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, που παράλληλα φαίνεται να κατοχυρώνει την σύσφιγξη των σχέσεων της Δύσης έναντι της Ρωσίας, προβλέπεται η παροχή έως και επιπλέον 15 δισ. κμ LNG μέχρι το τέλος του έτους. Απώτερος στόχος της Κομισιόν είναι βέβαια να αντικαταστήσει έως και τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2022.

Βάσει της συμφωνίας, τα κράτη της Ε.Ε. θα εξασφαλίσουν 50 δισ. κμ αμερικανικού LNG μέχρι τουλάχιστον το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές LNG από την Ρωσία κυμαίνονταν μεταξύ 14 και 18 δισ. κμ LNG ετησίως τα τελευταια χρόνια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Έγινε ρητή αναφορά για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στα συμπεράσματα της Συνόδου

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Κοινή εντολή για αγορά ενέργειας – Ειδικό καθεστώς σε Ισπανία και Πορτογαλία

Έκλεισε το deal Κομισιόν – ΗΠΑ: Προμήθεια περισσότερου αμερικανικού LNG

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS