Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 11:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάιντεν – φον ντερ Λάιεν: Σύσφιξη των διατλαντικών σχέσεων με κοινό στόχο

Μπάιντεν – φον ντερ Λάιεν: Σύσφιξη των διατλαντικών σχέσεων με κοινό στόχο

Στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο γενικά εστιάζει η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα βήματα που ανακοινώθηκαν θα θωρακίσουν την ενεργειακή, αλλά και την εθνική ασφάλεια, τόνισε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.

Βέβαια και οι δύο επεσήμαναν ότι η κίνηση αυτή προσβλέπει και στην απεξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, που ήταν και ένα από τα πιο καίρια ζητήματα που τέθηκαν στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εξ ου και σημαντικό μέρος της συμφωνίας είναι η δημιουργία task force με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας της ότι «αυτός ο πόλεμος θα είναι μία στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν».

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και η γενικότερη σύσφιξη των σχέσεων του μπλοκ με τους υπερατλαντικούς του συμμάχους, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η ίδια εξήγησε ότι με την συμφωνία που ανακοινώθηκε προ ολίγου η Ευρώπη αντικαθιστά ήδη το ένα τρίτο των εισαγωγών φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία. Ο στόχος που έθεσε η Κομισιόν ανέρχεται στην αντικατάσταση των δύο τρίτων.

Εκτός από την αγορά του LNG, ο Μπάιντεν και η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν και συμφωνία για διατλαντικές ροές δεδομένων: «Θα εντείνουμε τις αντίστοιχες δράσεις μας για ενίσχυση των δημοκρατιών, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε τις δικές μας δημοκρατίες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

«Αυτό ισχύει ιδίως όταν πρόκειται για τη νέα ψηφιακή εποχή, στην οποία η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής έχει καταστεί τόσο κρίσιμη. Χαίρομαι που καταλήξαμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο για διατλαντικές ροές δεδομένων. Αυτό θα επιτρέψει προβλέψιμες και αξιόπιστες ροές δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, διασφαλίζοντας την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών».

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, «καταφέρνουμε να εξισορροπήσουμε την ασφάλεια και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News