Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 17:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό οκτώ μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

ΗΠΑ: Σε υψηλό οκτώ μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες τον Μάρτιο στις ΗΠΑ κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία σκιάζει τα πάντα, οδήγησε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτών μηνών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της S&P Global για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες σημείωσε αισθητή άνοδο στις 58,5 μονάδες τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, από 55,9 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ο υποδείκτης για τη μεταποίηση ανέβηκε σε 58,5 μονάδες τον Μάρτιο από 57,3 τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης για τον κλάδο, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 11,9% της αμερικανικής οικονομίας, θα υποχωρούσε στις 56,3 μονάδες.

Ο υποδείκτης για τις υπηρεσίες επίσης σημείωσε άνοδο στις 58,9 μονάδες από 56,5 τον Φεβρουάριο, έναντι προβλέψεων για υποχώρηση στις 56 μονάδες.

Η ανάκαμψη από μετά την επιβράδυνση του Ιανουαρίου αντανακλά ως επί το πλείστον την αυξημένη ζήτηση από τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, καθώς και την εξασθένιση των σοβαρών διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο δείκτης των παραγγελιών σκαρφάλωσε σε υψηλό εννέα μηνών, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν ότι «η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών τους επέτρεψε να είναι πιο ανταγωνιστικοί και να κερδίσουν νέους πελάτες».

Με τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται, οι εταιρείες προσέλαβαν με τον πιο ταχύ ρυθμό από τον Απρίλιο του 2021.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιταχύνεται, με τις εταιρείες να αναφέρουν περισσότερες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των καυσίμων και της ενέργειας. Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdowns στην Κίνα επιβραδύνουν τη βελτίωση των συνθηκών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Αν και οι επιχειρήσεις είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξες για τις προοπτικές φέτος, υπάρχει προβληματισμός εν μέσω ανησυχιών για το αυξανόμενο κόστος και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Σύμφωνα με την S&P Global, οι επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών ήταν λιγότερο αισιόδοξες, ανησυχώντας για τον αντίκτυπο του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος καθώς αυξάνεται το κόστος ζωής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News