Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί είναι δύσκολη η έξοδος της Wall Street από την Ρωσία – Διακύβευμα 100 δισ.δολαρίων

Γιατί είναι δύσκολη η έξοδος της Wall Street από την Ρωσία – Διακύβευμα 100 δισ.δολαρίων

Για δεκαετίες, οι διεθνείς χρηματοοικονομικές εταιρείες εξυπηρετούσαν με μεγάλη προθυμία ρωσικές εταιρείες, δισεκατομμυριούχους και την ρωσική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, τανκς άρχισαν να μπαίνουν στην Ουκρανία.

Η Citigroup, η οποία έχει χιλιάδες προσωπικό και δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία, έχει γνωστοποιήσει ότι θα περικόψει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στη χώρα. Η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase & Co και η Deutsche Bank οδεύουν επίσης προς την έξοδο, με ορισμένους ομίλους να στρέφονται σε άλλα κέντρα, όπως το Ντουμπάι. Τους ακολουθούν δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες.

Πρόκειται ίσως για τον πιο σκληρό και γρήγορο αποκλεισμό στην πρόσφατη μνήμη μιας μεγάλης βιομηχανοποιημένης οικονομίας. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κάποτε πολυσύχναστα γραφεία έχουν ερημώσει, και όχι μόνο στη Μόσχα, οι έμποροι έχουν μείνει εγκλωβισμένοι με ρωσικές μετοχές και ομόλογα που δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν, ενώ τα παράγωγα που συνδέονται με αυτά βρίσκονται στον «πάγο». 

Για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, διακυβεύονται δισεκατομμύρια δολάρια. Δεκάδες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Raiffeisen Bank International, Citigroup και Deutsche Bank, έχουν έκθεση στην Ρωσία ύψουςπερίπου 100 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι όμιλοι έχουν γνωστοποιήσει, ωστόσο, ότι οι ισολογισμοί τους μπορούν εύκολα να απορροφήσουν οποιοδήποτε πλήγμα από τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία. 

Source: Company filings, Bloomberg News

 

Διακοπή κάθε επικοινωνίας με Ρωσία

Τις ώρες μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, οι χρηματοδότες της Μόσχας παρακολούθησαν την κατάρρευση των δραστηριοτήτων τους που μέχρι τον περασμένο μήνα ήταν ιδιαίτερα εύρωστες. Ένας τοπικός διευθυντής επενδύσεων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ξύπνησε από συναδέλφους του και πήγε στο γραφείο εκείνο το πρωί. Η εταιρεία του διαχειριζόταν 6 δισ. δολάρια για λογαριασμό συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά τώρα πιστεύει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών του αξίζουν πιθανότατα μόνο ένα κλάσμα αυτού, ίσως και τίποτα.

Ένας άλλος μάνατζερ υπεύθυνος ομάδας χρηματιστών με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι τα επίπεδα δραστηριότητας στο γραφείο του μειώθηκαν κατά τρία τέταρτα καθώς οι ξένες χρηματιστηριακές σταμάτησαν να συναλλάσσονται με την εταιρεία του. 

Το προσωπικό της VTB Bank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, θεωρεί ότι είναι αδύνατο να πείσουν πολλές δυτικές εταιρείες να επιστρέψουν τις κλήσεις και τα email τους, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση. Αυτό έχει κάνει τους επενδυτικούς τραπεζίτες να αγωνίζονται να κλείσουν τις συναλλαγές με τους αντισυμβαλλομένους.

Ορισμένες εταιρείες διατήρησαν επαφή με τη VTB, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και κατάφεραν να ξεμπερδέψουν σε μεγάλο βαθμό τις εκκρεμείς συναλλαγές τους, είπε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Εγκαταλείποντας την Ρωσία για λόγους οικονομικούς και ηθικούς

Ο Μπιλ Μπράουντερ, κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές της Ρωσίας και τώρα επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι οι επενδυτικές τράπεζες είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της Ρωσίας προς τον έξω κόσμο και στη μεταφορά των χρημάτων της στον υπόλοιπο κόσμο.

«Έκαναν τους ολιγάρχες να φαίνονται αρκετά νόμιμοι ώστε οι δυτικοί επενδυτές να ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις εταιρείες και τους ιδιοκτήτες τους», είπε ο Μπράουντερ.

Ένα παράδειγμα του πολύπλοκου ιστού των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των παγκόσμιων τραπεζών είναι η LetterOne Holdings, η επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε από Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων των υπό κυρώσεις δισεκατομμυριούχων Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν. Ένα αντισταθμιστικό ταμείο της HSBC Holdings είχε έκθεση 547 εκατ. δολαρίων στη LetterOne στο τέλος του 2020 και ένα όχημα της Blackstone είχε 435 εκατ. δολάρια, ανέφερε το Bloomberg.

Επιπλέον, η JPMorgan υπήρξε μεγάλος παίκτης στην έκδοση χρεών για ρωσικές εταιρείες, ανταγωνιζόμενη τους τοπικούς κολοσσούς VTB και Sberbank PJSC καθώς και άλλες, όπως Citigroup, Societe Generale και UBS.

Γιατί η έξοδος από την Ρωσία είναι τόσο δύσκολη για μεγάλες επιχειρήσεις

Σύμβουλοι, δικηγόροι και ελεγκτικολογιστές αποχωρούν από την Ρωσία, παρότι πρόκειται για δύσκολη διαδικασία. Οι τέσσερις μεγάλες ελεγκτικολογιστικές εταιρείες – Deloitte, KPMG, PwC και Ernst & Young – θα πρέπει να διακόψουν τους δεσμούς τους με τις εταιρείες μέλη τους σε Ρωσία και Λευκορωσία, οι οποίες ανήκουν σε τοπικούς εταίρους. Αυτές οι ρωσικές οντότητες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τους πελάτες τους, αλλά δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας.

Η διαδικασία αποσύνδεσης δεν θα είναι γρήγορη, λέει ο λέκτορας του Harvard Business School και είναι πιθανό να γίνει περίπλοκη. Τι θα συμβεί αν ένας Ρώσος πελάτης, που τώρα υπόκειται σε κυρώσεις, έχει θυγατρική στο Μεξικό, η οποία δεν επιβάλλει κυρώσεις; Τι θα συμβεί αν οι Ρώσοι λογιστές χειρίζονται εργασία στο γειτονικό Καζακστάν;

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Blooomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Η Ρωσία τους χρωστά 120 δισ.δολάρια και δεν θα τα πάρουν

FT: Ποιά είναι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην ρωσική αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News