Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 17:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ανακοίνωσε μείωση φόρων και δασμών στα καύσιμα 

Βρετανία: Ανακοίνωσε μείωση φόρων και δασμών στα καύσιμα 

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Μεγάλη Βρετανία διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης όπως και να απορροφήσει την αύξηση του κόστους ζωής το οποίο έχει προκληθεί από τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό. Νωρίτερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν στο 6,2%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992. 
Κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας ενημέρωσης για τον προϋπολογισμό, ο Ρίσι Σουνάκ ανάμεσα στα άλλα ανακοίνωσε τη μείωση φόρου για τους εργαζόενους όπως και τη μείωση των δασμών στα καύσιμα, από ένα πακέτο μέτρων που θα συνεισφέρουν στη βρετανική οικονομία σχεδόν 17,6 δισ. ευρώ στην επόμενη οικονομική χρήση. 

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ μείωσε τους φόρους για τους εργαζομένους και τους δασμούς στα καύσιμα την Τετάρτη, καθώς προσπαθούσε να αμβλύνει τη σοβαρή συμπίεση του κόστους ζωής στο πλαίσιο του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι ενέργειες που λάβαμε για να επιβάλουμε κυρώσεις στο καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι δωρεάν», ανέφερε στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψή μας, όπως και για τις χώρες σε όλο τον κόσμο».

Με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 9% στο τέλος του 2022, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το όριο στο οποίο οι εργαζόμενοι θα να πληρώνουν εισφορές για την ασφάλιση κατά 3.000 λίρες από τον Ιούλιο.

«Πρόκειται για μια περικοπή 6 δισ. στερλινών στους φόρους εισοδήματος για 30 εκατ. φορολογούμενους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι θα εξοικονομήσουν περισσότερες από 330 στερλίνες ετησίως και πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή στον φόρο εισοδήματος την τελευταία δεκαετία.

Από την άλλη ο Ρίσι Σουνάκ εμμένει στο σχέδιό του να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές από τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη. 

Στην εαρινή δήλωσή του, ο κ. Sunak ανακοίνωσε μείωση στον φόρο καυσίμων κατά 5 πένες ανά λίτρο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αργότερα σήμερα Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Ο βασικός συντελεστής του φόρου εισοδήματος θα μειωθεί κατά 1 πένα ανά λίρα το 2024, όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη μεριά του το Γραφείου Προϋπολογισμού (OBR ), το οποίο δημοσιεύει τις προβλέψεις που στηρίζουν τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά αναιρούν  μόνο το ένα έκτο των αυξήσεων φόρων που είχε προαναγγείλει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα επισήμανε ότι το βιοτικό επίπεδο, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, δεν θα ανακτήσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το οικονομικό έτος 2024/25 και θα υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στους 12 μήνες αρχής γενομένης από τον Απρίλιο τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 1950. 

moneyreview.gr με πληφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News