Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο Ζελένσκι τα έβαλε με τη Nestle

Γιατί ο Ζελένσκι τα έβαλε με τη Nestle

Κατά της Nestle καταφέρθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ασκώντας έντονη κριτική για τις σχέσεις που διατηρεί η ελβετική πολυεθνική με τη Ρωσία.

«’Καλό  φαγητό. Καλή ζωή’. Αυτό είναι το σλόγκαν της Nestle. Η εταιρεία σας αρνείται να φύγει από τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στον ελβετικό λαό. «Ακόμα και τώρα –όταν υπάρχουν απειλές από τη Ρωσία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο σε εμάς. Όταν υπάρχει ακόμα και πυρηνικός εκβιασμός από τη Ρωσία».

Η  Nestle, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο, υπερασπίστηκε τον εαυτό της επισημαίνοντας ότι έχει κάνει σαρωτικές αλλαγές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία: Έχουμε σταματήσει όλες τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τη Ρωσία, εκτός των απαραίτητων προϊόντων», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNN.  «Δεν κάνουμε πια επενδύσεις και δεν διαφημίζουμε τα προϊόντα μας. Δεν βγάζουμε κέρδος από τις δραστηριότητες που έχουν απομείνει (στη Ρωσία)».

Η Nestle απασχολεί πάνω από 7.000 άτομα στη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι, όπως και άλλες εταιρείες τροφίμων, προμηθεύουμε τον πληθυσμό με σημαντικά τρόφιμα δεν σημαίνει ότι απλά συνεχίζουμε όπως και πριν. Είμαστε ακόμα μία από τις λιγοστές εταιρείες τροφίμων που παραμένουν ενεργές στην Ουκρανία και κάποιες φορές καταφέρνουμε να παραδώσουμε τρόφιμα ακόμα και στο Χάρκοβο», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι αναστέλλει τις εξαγωγές των προϊόντων της από τη Ρωσία, εκτός των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως οι βρεφικές τροφές. Επιπλέον, σταμάτησε να εισάγει καφέδες Nespresso και άλλα προϊόντα στη Ρωσία, επίσης εξαιρώντας μόνο αναγκαία τρόφιμα, όπως βρεφικές τροφές, δημητριακά και θεραπευτικές τροφές για κατοικίδια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ είχε επικρίνει τον CEO της Nestle Μαρκ Σνέιντερ για την παρουσία της εταιρείας στη Ρωσία. «Δυστυχώς, δεν δείχνει να καταλαβαίνει. Όταν πληρώνει φόρους στα κρατικά ταμεία μίας χώρας – τρομοκράτη σημαίνει ότι σκοτώνει ανυπεράσπιστα παιδιά και μητέρες. Ελπίζω η Nestle να αλλάξει γνώμη σύντομα», είχε πει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Το σκάνδαλο της Beluga: Τα Harrods πουλούσαν ρωσική βότκα των 200 δολαρίων κάτω από τον πάγκο

Άδεια ράφια και αγορές πανικού: Τι φέρνει ο πόλεμος στους Ρώσους καταναλωτές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News