Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Η δύσκολη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. – Διχασμένη η Ευρώπη στην ενέργεια

Reuters: Η δύσκολη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. – Διχασμένη η Ευρώπη στην ενέργεια

Oι προτάσεις του ευρωπαϊκού Νότου για παρέμβαση στις αγορές ενέργειας καταδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα, καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στις τιμές ρεκόρ που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η Κομισιόν έχει να αντιμετωπίσει ένα άκρως δύσκολο έργο, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει το στόχο απεξάρτησης των χωρών μελών της Ε.Ε. από την ρωσική ενέργεια, να ελλατώσει τις οικονομικές επιπτώσεις και παράλληλα να μην αποκλίνει του σχεδίου της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις για να παρουσιάσει στους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 24 – 25 Μαρτίου, με φόντο τις διαφορές ως προς μία συντονισμένη παρέμβαση. 

Όσοι τάσσονται κατά μίας γενικευμένης παρέμβασης για την τιθάσσευση των τιμών φυσικού αερίου υποστηρίζουν ότι στην ουσία θα χρησιμοποιούσαν δημόσια χρήματα για την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων. Αντ΄αυτού, πρεσβεύουν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια. 

Αντίθετα, οι υποστηρικτές διατείνονται ότι χωρίς επιδοτήσεις, ορισμένες χώρες μέλη δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μόνες τους μέτρα για τη στήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών, εάν οι υψηλές τιμές ενέργειας συνεχιστούν. Ηδη, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών. 

Στις χώρες που αντιτίθενται στην παρέμβαση στις ενεργειακές αγορές και στην προτεινόμενη επιβολή πλαφόν στις τιμές, συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Ολλανδία. 

Να σημειωθεί ότι, παρότι οι ευρωπαίκές χώρες χρησιμοποιούν ένα κοινό σύστημα διαμόρφωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος χονδρικής ποικίλει από χώρα σε χώρα ανάλογα με τοπικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η σύνδεση των δικτύων και οι καιρικές συνθήκες. Τα συμβόλαια βασικού φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη μέρα στην Ισπανία διαπραγματεύονταν σήμερα στα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ στη Γερμανία στα 237 ευρώ/MWh.

Από την άλλη πλευρά οι Βρυξέλλες απέρριψαν τις προτάσεις για διαχωρισμό των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας – μία ιδέα που έχει προτείνει η Ισπανία – καθώς αναμένει έκθεση από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας για πιθανές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε..
  
Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ε.Ε. και θα απαιτεί από τις χώρες να γεμίζουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα ούτως ώστε να έχουν προστασία σε περίπτωση κρίσης προσφοράς. Προσχέδιο με τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο και το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, αναφέρει ότι ήδη συμφωνήθηκε να προωθηθεί η πρόταση αυτή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το ρωσικό φυσικό αέριο διχάζει την Ε.Ε. ενόψει τη Συνόδου Κορυφής

Γερμανία: Συμφωνία με το Κατάρ για την προμήθεια φυσικού αερίου 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News