Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 16:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν αδύνατο να «πιάσεις» σπίτι σε αυτές τις δέκα πόλεις του κόσμου

Σχεδόν αδύνατο να «πιάσεις» σπίτι σε αυτές τις δέκα πόλεις του κόσμου

Κατά τουλάχιστον 60% έχει αυξηθεί από το 2019 ο αριθμός των χωρών, όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κανείς να διατηρεί το δικό του σπίτι με τον διάμεσο μισθό. Η επιδείνωση αυτή, αν και ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία, ήταν πολύ έντονη τα δύο έτη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα International Housing Affordability της Demographia, στην κορυφή της λίστας με την ακριβότερη αγορά real estate σε σχέση με τον διάμεσο ετήσιο εισόδημα είναι το Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, η τιμή για σπίτι ή διαμέρισμα είναι έως και 23 φορές μεγαλύτερο από το διάμεσο εισόδημα ενός νοκοκυριού.

Με μεγάλη διαφορά ακολουθεί το Σίδνεϊ, όπου απαιτείται έως και 15,3 φορές μεγαλύτερο εισόδημα, έπειτα το Βανκούβερ με 13,3 φορές, το Σαν Χοσέ με 12,6 φορές, η Μελβούρνη με 12,1 φορές.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια έρευνα βρίσκεται η Χονολουλού όπου απαιτείται έως και 12 φορές το διάμεσο εισόδημα ενός νοικοκυριού, έπειτα το Σαν Φρανσίσκο με 11,8, το Οκλαντ με 11,2 φορές, το Λος Άντζελες με 10,7 φορές και το Τορόντο με 10,5 φορές.

Σφίγγει ο κλοιός στην μεσαία τάξη

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του ΟΟΣΑ, το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών αυξάνεται συνεχώς και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο από τις τιμές των σπιτιών που σκαρφαλώνουν σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα. Σε ανάλυσή του, ο οικονομολόγος Τομάς Πικετί επίσης διαπιστώνει ότι αυξάνεται η ανισότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το πτωτικό βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Σχεδόν αδύνατο να «πιάσεις» σπίτι σε αυτές τις δέκα πόλεις του κόσμου-1

*Γράφημα: Statista

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Broadband ίντερνετ: 5η ακριβότερη χώρα στον ΟΟΣΑ η Ελλάδα – Η σύγκριση

Expats: Πώς και γιατί η Αθήνα βρέθηκε δεύτερη ανάμεσα στα καλύτερα μέρη να ζεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News