Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 13:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χείρα βοηθείας από τον Έλον Μασκ στην Ουκρανία

Χείρα βοηθείας από τον Έλον Μασκ στην Ουκρανία

Κατασκευάστηκε για να ενισχύσει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά τελικά το σύστημα δορυφόρων της Starlink, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε τους βρετανικούς Times, ουκρανική μονάδα drones αξιοποιεί τα συστήματα της Starlink, ώστε να καταστρέψει στρατιωτικό εξοπλισμό της ρωσικής πλευράς.

Πρόκειται για την μονάδα Aerorozvidka, η οποία χρησιμοποιεί drones με θερμικές κάμερες, ώστε να εντοπίζει ρωσικά στρατιωτικά οχήματα την νύχτα. Σύμφωνα με τους Times, τα drone αυτά ρίχνουν στους στόχους τους χειροβομβίδες.

Ο ρόλος της Starlink

«Εάν χρησιμοποιήσουμε drones με θερμικές κάμερες την νύχτα, θα πρέπει να συνδεθούν μέσω της Starlink με τo άτομο που διαχειρίζεται το πυροβολικό και να εντοπίσει τον στόχο», δήλωσε η Aerorozvidka στους Times.

Το σύτημα της Starlink ουσιαστικά διασφαλίζει ότι οι ομάδες που διαχειρίζονται τα drones μπορούν να δουλέψουν ακόμη και εάν υπάρχει διακοπή δικτύου ή διακοπή ρεύματος, δύο σενάρια τα οποία είναι πολύ πιθανά στην πυρπολούμενη πλευρά της Ουκρανίας.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην χώρα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov ζήτησε από τον Μασκ μέσω Twitter να του στείλει βάσεις της Starlink στην Ουκρανία. Ο Μασκ ανταποκρίθηκε, απαντώντας στον Fedorov μέσω Twitter την επόμενη ημέρα ότι η υπηρεσία της Starlink ενεργοποιήθηκε στην Ουκρανία και ότι πρόκειται να καταφθάσουν ακόμη περισσότερες βάσεις.

Σύμφωνα με τον Fedorov, από την πρώτη Μαρτίου έχουν φτάσει ακόμη τέσσερα φορτία με εξοπλισμό της Starlink. Επίσης, μία ακόμη παράδοση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, όπως μετέδωσε μέσω Twitter o Fedorov.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα, ο Μασκ προειδοποίησε του χρήστες της Starlink στην Ουκρανία ότι θα πρέπει να ενεργοποιούν τα συστήματα «μόνο όταν είναι απαραίτητο», καθώς ενδέχεται να χτυπηθούν από την ρωσική πλευρά. Όπως όμως δήλωσε ο Fedorov στην Post, δεν έχουν ακόμη υπάρξει κυβερνοεπιθέσεις στα συγκεκριμένα συστήματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

O Elon Musk προκαλεί τον Πούτιν σε μονομαχία – Ποιο το έπαθλο

Ο Ίλον Μασκ βοηθά την Ουκρανία: Τι είπαν με τον Ζελένσκι

Ο φιλάνθρωπος E. Musk – Δώρισε μετοχές της Tesla αξίας 5,7 δισ. δολαρίων

O Elon Musk απέκτησε στα κρυφά και άλλο παιδί – Το εξωφρενικό όνομά του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News