Business & Finance Κυριακή 20/03/2022, 20:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Κάλεσμα για επανέναρξη των συνομιλιών για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ

Γερμανία: Κάλεσμα για επανέναρξη των συνομιλιών για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ

Κάλεσμα για εκ νέου συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, απηύθυνε η Γερμανία διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της, όπως αναφέρει με δημοσίευμά της η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, Handelsblatt.

Οι διαπραγματεύσεις για την επονομαζόμενη, Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), είχαν σταματήσει επί κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο να επικαλείται μια σειρά από διαφωνίες για τον τερματισμό των συνομιλιών.

«Θα πρέπει να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για μια διατλαντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. Ειδικά τώρα με την κρίση της Ουκρανίας, γίνεται σαφές πόσο σημαντικό είναι το ελεύθερο εμπόριο με εταίρους σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις αξίες μας», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ. «Η τρέχουσα κρίση δείχνει ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητοι εταίροι», προσέθεσε.

Με ανακοίνωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο δεν απάντησε άμεσα στην πρόταση του Λίντερ, ωστόσο σημείωσε είπε ότι το υπάρχον Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-Ε.Ε. διασφαλίζει ότι οι εμπορικές και τεχνολογικές πολιτικές υποστηρίζουν την ανάπτυξη.

Από την άλλη, εντός της Ε.Ε. επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, από τη στιγμή που κάποιοι τάσσονται υπέρ της έναρξης του διαλόγου και κάποιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News