Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 3 πράγματα που κάνουν οι ενοχλητικοί συνάδελφοι και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα 3 πράγματα που κάνουν οι ενοχλητικοί συνάδελφοι και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ δείχνει ότι τουλάχιστον 9 στους 10 εργαζόμενους έχουν ένα συνάδελφο που τους ενοχλεί και το 57% έχει σκεφτεί να παραιτηθεί λόγω ενός ενοχλητικού συναδέλφου. 

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η τηλεργασία δεν κατάφερε να «γιατρέψει» τις εντάσεις, αφού το 55% απάντησε ότι εξακολουθεί να ενοχλείται από συναδέλφους αρκετές φορές την εβδομάδα, ακόμα και όταν δουλεύει από το σπίτι. Τα πιο ενοχλητικά πράγματα που καταγράφηκαν σε συνθήκες τηλεργασίας είναι όταν κάποιος αργεί πολύ να απαντήσει σε emails ή άλλα μηνύματα, όταν έχει υπερβολικό θόρυβο γύρω του σε μία τηλεδιάσκεψη ή όταν τρώει μπροστά στην κάμερα. 

Έρευνα της Quality Logo Products ανάμεσα σε 1.902 εργαζόμενους στις ΗΠΑ βρήκε τις συμπεριφορές που ενοχλούν περισσότερο τους άλλους στον εργασιακό χώρο. 

1.       Αυτός που συνεχώς διακόπτει. 

Οι συχνές διακοπές είναι το πιο σύνηθες πρόβλημα στα virtual meetings, καθώς έρχονται να προστεθούν στα διάφορα τεχνολογικά προβλήματα που κατά κανόνα δυσκολεύουν αυτές τις συναντήσεις. Είναι όμως μία συμπεριφορά που θεωρείται πολύ ενοχλητική και στη ζωή στο γραφείο. 

Η coach καριέρας Susan Peppercorn συμβουλεύει όσους έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιον που διακόπτει όλη την ώρα να θέσουν ευγενικά το ζήτημα. «Μπορείς σε παρακαλώ να με αφήσεις να ολοκληρώσω; Και μετά θα πάρεις τον λόγο», είναι ένας τρόπος, λέει. 

2.       Αυτός που παίρνει τα εύσημα για τη δουλειά άλλων. 

Έχει συμβεί σε πολλούς να δουλεύουν σκληρά για ένα project και τελικά ένας συνάδελφός τους να το παρουσιάζει σαν δική του δουλειά. Η coach Letisha Bereola λέει πως εάν πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, δεν θα πρέπει άμεσα να καταδικάσει κανείς τον «θύτη», καθώς μπορεί να πρόκειται για ένα ακούσιο λάθος. 

Όμως εάν η συμπεριφορά αυτή επαναληφθεί, κανείς θα πρέπει να βρει έναν ευγενικό τρόπο να μπει στη συζήτηση και να πει ξεκάθαρα ότι ήταν δική του ιδέα/project/πρόταση. 

«Όπως έλεγε και ο (το όνομα του συναδέλφου), η ιδέα μου να  (επεξήγηση του project) θα έχει ως αποτέλεσμα να….», είναι ένας τρόπος να το θέσει κάποιος. «Σε ευχαριστώ που το ανέφερες (το όνομα του συναδέλφου), ξέρω ότι σου είπα για αυτό στις (ημερομηνία στην οποία μιλήσατε σχετικά)», είναι ένας άλλος. 

Η Peppercorn συμβουλεύει τους εργαζόμενους να μιλήσουν για αυτό απευθείας με τον προϊστάμενό τους, εάν πρόκειται για ένα project που έχει μεγάλη σημασία για αυτούς προσωπικά ή θα ληφθεί υπόψη σε κάποια εκτίμηση των επιδόσεών τους. Και το να κρατά κανείς emails ή άλλες αποδείξεις της συμβολής που είχε σε ένα project μπορεί να φανεί χρήσιμο. 

3.       Αυτός που μοιράζεται υπερβολικά πολλά. 

Όταν κάποιος είναι ανοικτός για τη ζωή και τα χόμπι του, ενισχύει τις σχέσεις του στον εργασιακό χώρο. Όμως υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην υγιή ψιλοκουβεντούλα και στην αποκάλυψη υπερβολικά προσωπικών πληροφοριών. 

Η έρευνα της Quality Logo Products διαπίστωσε ότι η πολιτική, ο κορωνοϊός, τα χρήματα, η θρησκεία και οι σχέσεις είναι τα πιο ενοχλητικά θέματα για τους συναδέλφους. 

Πρόκειται για θέματα στα οποία ο άλλος μπορεί να έχει ισχυρή άποψη και έτσι γρήγορα μία απλή συζήτηση να εξελιχθεί σε διαφωνία. Επομένως, κανείς θα πρέπει να είναι προσεκτικός όταν ανοίγει τέτοιες συζητήσεις. 

Και κυρίως, οι εργαζόμενοι πρέπει να απέχουν από το κουτσομπολιό του γραφείου με κάθε κόστος, λέει η Peppercorn. Εάν κάποιος αρχίζει μία συζήτηση που πιστεύετε ότι θα εκτροχιαστεί, μπορείτε να αλλάξετε θέμα μιλώντας για κάποιο project πάνω στο οποίο δουλεύετε ή για κάτι που ακούσατε στις ειδήσεις. Μπορείτε επίσης να αποχωρήσετε από τη συζήτηση λέγοντας ότι έχετε κάτι να κάνετε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Αποφύγετε αυτά τα 13 πράγματα εάν θέλετε να σας συμπαθούν

Αντιπαθητικός συνάδελφος στη δουλειά; 6 κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν

Μήπως πρέπει να παραιτηθείτε; Πέντε σημάδια ότι η δουλειά σας είναι τοξική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News