Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 19:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο καλλιτεχνικός κόσμος γυρνάει την πλάτη στα ρωσικά έργα τέχνης

Ο καλλιτεχνικός κόσμος γυρνάει την πλάτη στα ρωσικά έργα τέχνης

Τρεις εμβληματικοί οίκοι δημοπρασιών ακύρωσαν τις πωλήσεις ρωσικών έργων τέχνης που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Λονδίνο, σηματοδοτώντας την συμμετοχή του καλλιτεχνικού κόσμου στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Ο λόγος για τους οίκους Christie’s, Sotheby’s και Bonhams, οι οποίοι κάθε Ιούνιο και Νοέμβριο διοργανώνουν μία εβδομάδα ρωσικής τέχνης, προσελκύοντας ζωηρό ενδιαφέρον από Ρώσους αγοραστές.

«Είμαστε απόλυτα συνεπείς στην τήρηση των κυρώσεων που ισχύουν και παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη στις λίστες», εξήγησε από την πλευρά του ο Sotheby’s. Ο Christie’s σημείωσε επίσης ότι «παρότι η τρέχουσα αγορά πωλήσεων για τον Christie’s συνολικά στην Ρωσία είναι σχετικά μικρή, φέρουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας και στα γεωπολιτικά γεγονότα, τα οποία είναι εκτός του ελέγχου μας». Ο οίκος επίσης δεσμεύτηκε να εξετάζει ενδελεχώς το ιστορικό των ατόμων με πολιτικό προφίλ ή σχέσεις με κράτη, όπου έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Παρότι η Δύση έχει προβεί σε πρωτοφανή μέτρα εναντίον της Ρωσίας, παράγοντες της καλλιτεχνικής αγοράς υποστηρίζουν πως η τέχνη δεν θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αφού ο αριθμός των Ρώσων αγοραστών έχει μειωθεί από την κρίση του 2008 και συνεπώς αποτελεί μικρό μερίδιο της αγοράς.

Ενδεικτικά, οι πωλήσεις ρωσικών έργων τέχνης ανήλθαν σε περίπου 44,6 εκατ. ευρώ για τους οίκους Sotheby’s και Christie’s, που μεταφράζεται σε λιγότερο από 1% του τζίρου, σύμφωνα με τον Sebastian Duthy, διευθύνοντα σύμβουλο της AMR.

Σημειώνεται πως παρότι ο οικονομικός αντίκτυπος στους οίκους δημοπρασιών είναι μικρός, οι συλλέκτες ρωσικών έργων τέχνης, αλλά και όσοι εργάζονται στην σχετική αγορά, αντιμετωπίζουν εμπόδια στις συναλλαγές τους. Ουσιαστικά φοβούνται να συνεργαστούν με Ρώσους, καθώς ενδέχεται στη συνέχεια να βρεθούν σε λίστες κυρώσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Το δράμα του ολιγάρχη: «Δεν ξέρω πώς να ζήσω μετά τις κυρώσεις»

Ξέσπασε «οπτική» επανάσταση

Χρυσές τουαλέτες και ρολόγια μισού εκατομμυρίου: Είναι ο Πούτιν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News