Business & Finance Κυριακή 20/03/2022, 19:58
EIU

Πώς θα αλλάξει το επιχειρείν ο πόλεμος: 5 πράγματα που πρέπει να περιμένουμε

Πώς θα αλλάξει το επιχειρείν ο πόλεμος: 5 πράγματα που πρέπει να περιμένουμε

Παρότι αποτελεί πρωτίστως ανθρωπιστική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία «χτυπάει» σε βασικά μέτωπα του παγκόσμιου επιχειρείν και αναμένεται να αφήσει έντονο αποτύπωμα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στην διεθνή επιχειρηματική και χρηματοοικονομική σκηνή. Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, ο πόλεμος πρόκειται να «πατήσει» στην ζημιά που προκάλεσε ήδη η πανδημία, επιταχύνοντας τις μεταβολές που είχαν αρχισει να διαφαίνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

1. Ο πόλεμος θα επιδεινώσει τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση για δημιουργία τοπικών μονάδων παραγωγής προϊόντων και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές.

Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη, αφού οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα λόγω της πανδημίας, αλλά και ακόμη νωρίτερα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Έτσι, έχει ανακύψει εδώ και καιρό η ανάγκη για δημιουργία τοπικών μονάδων παραγωγής. Ωστόσο, ασφαλείς αναμένεται να παραμείνουν οι μικρότερες (σε χρόνο και σε απόσταση) εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες επηρεάζονται λιγότερο από τις εμπορικές και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως διαπιστώνει το EIU, προμηθευτές όπως η Κίνα και η Ρωσία χάνουν σταδιακά το πλεονέκτημα της φθηνής παραγωγής λόγω της αύξησης του εργατικού κόστους. Για τον λόγο αυτό και ευνοείται περισσότερο η παραγωγή σε ανεπτυγμένες οικονομίες.

2. Το ράλι στις τιμές ενέργειας και των τροφίμων θα ενισχύσει τις προσπάθειες για θωράκιση της ενεργειακής και της διατροφικής ασφάλειας.

Οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολλούς μήνες ακόμη, ανεβάζοντας τα κόστη των επιχειρήσεων, αλλά και ενισχύοντας τους φόβους για την εξασφάλιση επάρκειας στα τρόφιμα και την ενέργεια. Ήδη πολλές κυβερνήσεις εξετάζουν τις πολιτικές τους όσον αφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σημειώνεται ότι το 60% της κατανάλωσης δημητριακών στην Ε.Ε. είναι τροφή για ζώα. Εξ ου και ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης αυτού του μεριδίου και κατά συνέπεια να μειώσουν και την κατανάλωση κρέατος.

3. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την μείωσης της ευρωπαϊκής εξάρτησης από την ρωσική ενέργεια, θα επηρεάσουν τις προγραμματισμένες δαπάνες για καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα ανοίξει η ψαλίδα στην ενεργειακή μετάβαση μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων κρατών.

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις της Δύσης έχουν προκαλέσει την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητας και καλύτερης θερμομόνωσης, προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο. Πρόκειται για εξαιρετικά κοστοβόρους στόχους, οι οποίοι, όπως προβλέπει το EIU, κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσουν τα σχέδια για μείωση της πυρηνικής ενέργειας και για την απολιγνιτοποίηση. Μεγαλύτερο βάρος θα φέρουν οι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν μείνει ήδη πίσω στην ενεργειακή μετάβαση.

4. Οι κυρώσεις της Δύσης και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift θα προκαλέσουν τριγμούς στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα σε βάθος χρόνου. Η Ρωσία και άλλες χώρες θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν εναλλακτικές σε άλλα συστήματα βασισμένα όμως και πάλι στο αμερικανικό δολάριο.

Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται ήδη για την δημιουργία ενός δικού τους συστήματος Swift, ωστόσο για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται πολλά χρήματα και χρόνος. Η πιο πιθανή εναλλακτική θα είναι η χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDC). Ήδη ορισμένες χώρες ιδίως της Ασίας επιχειρούν να συνδέσουν τις πλατφόρμες πληρωμών των κεντρικών τραπεζών τους με τέτοιου είδους συστήματα.

5. Θα κλιμακωθούν οι εντάσεις γύρω από την τεχνολογία, η οποία γίνεται ήδη αντικείμενο γεωπολιτικών συγκρούσεων. Η πρόσβαση στην τεχνολογία θεωρείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για ορισμένες χώρες (όπως συμβαίνει στον τομέα των ημιαγωγών).

Επίσης, το Ίντερνετ γίνεται πιο εθνικό παρά παγκόσμιο, που ουσιαστικά σημαίνει ότι όλο και περισσότερες χώρες θωρακίζουν το Διαδίκτυό τους με firewalls ή θέτουν άλλου είδους εμπόδια για την προστασία των χρηστών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι «McDonald’s», τι «Θείος Βάνια»: Οι ρωσικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών

Τα δυτικά brands που αδυνατούν να φύγουν από τη Ρωσία

Ρωσία: Δύσκολοι καιροί για ξένους επενδυτές

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News