Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 19:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρβιτσιώτης: Επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση του EastMed για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

«Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να επιταχυνθεί ο αγωγός "EastMed", καθώς θα βοηθήσει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο»

Βαρβιτσιώτης: Επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση του EastMed για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

«Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να επιταχυνθεί ο αγωγός “EastMed”, καθώς θα βοηθήσει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε στην ομιλία του στο 3ο συνέδριο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει μια τεράατια ανθρωπιστική κρίση και άλλαξε δραματικά το γεωπολιτικό σκηνικό» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος είναι πολύ κοντά στα σύνορα της Ελλάδας και η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, που έχει προκαλέσει η ρωσική επιθετικότητα». Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς 320.000 Έλληνες της διαπσοράς βρίσκονται στην Ουκρανία, αποκλεισμένοι από τον ασφυκτικό κλοιό του ρωσικού στρατού. «Η Ελλάδα προσπαθεί να ανοιχτούν ανθρωπιστικές διαδρομές, ενώ «δύο ήρωες έλληνες διπλωμάτες» όπως του αποκάλεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, βρίσκονται στην Ουκρανία, προκειμένου να διευκολύνουν όλους τους Έλληνες της διασποράς. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πώς η ρωσική εισβολή αφύπνησε την Ευρώπη όσον αφορά το ζήτημα τόσο της ασφάλειας, όσο και των ενεργειακών αναγκών της. «Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τον ρόλο της Ευρώπης σε αυτόν τον νέο γεωπολιτικό σκηνικό.

Πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας στην άμυνα. Είναι ώρα να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας και Άμυνας και να μειωθεί η εξάρτησή μας το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό που είδαμε μέχρι σήμερα όσον αφορά τον ευρωπαϊκό συντονισμό, την αλληλεγγύη και την ενότητα είναι άνευ προηγουμένου – και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική μας πορεία» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιωτης. «Πολλοί θεωρούσαν ότι το ΝΑΤΟ είναι “νεκρό”, το ΝΑΤΟ είναι ζωντανό, δυνατό και ενωμένο απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσει που λαμβάνουν χώρα μετά τη ρωσική εισιβολή στην Ουκρανία» σημείωσε ο έλληνας Αναπλωρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Γαι το ζήτημα των διατλαντικών σχέσεων ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθούν πολύ περισσότερο, ωστόσο «αυτό δε σημαίναι πως η Ευτώπη θα πρπεει να αφήσει πίσω τα ζητήματα κοινής ασφάλειας».

Κλείνοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι πλέον είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να επιταχυνθεί ο αγωγός «EastMed», καθώς θα βοηθήσει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τόνισε πως μπορεί οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία να πολύ σκληρές, ωστόσο για να έχουν αποτέλεσμα,θα πρέπει να μην υπάρξουν «παράθυρα» και χώρες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις, τονίζοντας πώς είναι πολύ σημαντικό και η Τουρκία να υιοθετήσει τις ευρωπαικές κυρώσεις κατά της Ρωσία, έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητόαποτέλεσμα.
Για την συνάητση του πρωθυπυοργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σημεώισε πώς έγινε για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ήταν παραγωγική, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν όσο η Άγκυρα, συνεχίζει να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο κα να ζητάει την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.
 
Η εκδήλωση στηρίζεται και συν-διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας στο οποίο ηγείται ο κ. Endy Zemenides, με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Καθημερινή».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

3rd Southeast Europe & East Med: Συνέδριο με επίκεντρο τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΝΑ Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια

ΕΛΠΕ: Deal για ενίσχυση των προμηθειών πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία

Άνοιξε την κάνουλα του φυσικού αερίου η Gazprom σε πελάτες – κλειδιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News