Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 13:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Pfizer δίνει χρήματα των Ρώσων στην Ουκρανία;

Η φαρμακευτική συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στην Ρωσία

Πώς η Pfizer δίνει χρήματα των Ρώσων στην Ουκρανία;

Εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες, έχει σχηματιστεί μία μακρά λίστα από εταιρείες δυτικών συμφερόντων, οι οποίες είτε έχουν αναστείλει πλήρως την λειτουργία τους στη Ρωσία είτε έχουν περιορίσει την δραστηριότητά τους στη χώρα.

Αντίθετα στο ρεύμα αυτής της «μεγάλης εξόδου» φαίνεται να πηγαίνει μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου. H Pfizer δείχνει αλληλεγγύη στην Ουκρανία με τον δικό της τρόπο: ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη Ρωσία και ότι όλα τα κέρδη που προκύπτουν από την δραστηριότητά της στη χώρα θα τα δωρίσειστην Ουκρανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα συνεχίσει να παρέχει φάρμακα στη Ρωσία για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Αποφάσισε όμως ότι θα «ισορροπήσει» την δραστηριότητά της στην Ρωσία δίοχετεύοντας όλα τα κέρδη από τις ρωσικές θυγατρικές της σε στήριξη προς την Ουκρανία. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι δεν κατέχει ή διαχειρίζεται μονάδες παρασκευής φαρμάκων στην Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προς το παρόν τα επενδυτικά της πλάνα στη χώρα.

«Κάθε δολάριο κέρδους που προκύπτει από τη Ρωσία θα ενισχύει την Ουκρανία και τους ανθρώπους της, όσο συνεχίζουν να υπερασπίζονται γενναία το έθνος τους και την ελευθερία τους από αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση», δηλώνει η Pfizer.

Εξαιρούνται από τις κυρώσεις

Εξάλλου, σε αντίθεση με τα πολλά προϊόντα που σταμάτησαν να πωλούνται στην Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων (όπως φερειπείν τα iphone), τα προϊόντα της Pfizer κυριολεκτικά σώζουν ζωές στην Ρωσία. Πρόκειται μεταξύ άλλων για φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις και για καρκινικές θεραπείες.

Συνεπώς εάν η Pfizer σταματούσε να λειτουργεί στην Ρωσία, χιλιάδες Ρώσοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, θα έχαναν κατά πάσα πιθανότατα πρόσβαση σε φαρμακα που χρειάζονται, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία ή οδηγώντας ακόμη και σε θανάτους. Εξ ου και οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως εξαιρούνται από τέτοιου είδους κυρώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Ο «πόλεμος» της Σίλικον Βάλεϊ στη Ρωσία

Τέλος οι φόροι στην Ουκρανία: Πολεμική οικονομία στήνει ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News