Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 09:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Γιατί καθυστερεί η εποχή του 5G;

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανά τον κόσμο έχουν εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες τους στο 5G αλλά μέχρι στιγμής, δεν τις έχουν δει να εκπληρώνονται

WSJ: Γιατί καθυστερεί η εποχή του 5G;

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανά τον κόσμο έχουν εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες τους στο 5G αλλά μέχρι στιγμής, δεν τις έχουν δει να εκπληρώνονται.

Αυτές οι εταιρείες έχουν επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο εξοπλισμό, λογισμικό και άδειες ασύρματου δικτύου, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για την πέμπτη γενιά τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, η άνιση αύξηση των εσόδων από ασύρματες υπηρεσίες σε πολλές χώρες έχει εγείρει φόβους ότι αυτές οι ακριβές αναβαθμίσεις ενδέχεται να μην αυξήσουν ουσιαστικά τα κέρδη των χειριστών του δικτύου.

Τα δύο είδη του 5G

Για να γίνει κατανοητός ο λόγος που συμβαίνει αυτό, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δύο είδη τεχνολογίας 5G που συχνά συγχέονται. Το ένα είναι στην ουσία μια ενισχυμένη εκδοχή του 4G, που καθιστά ακόμα ταχύτερες τις διαδικτυακές λήψεις από smartphones καθώς και ασύρματες συνδέσεις σε hotspot. Αυτή η κάλυψη έχει ήδη αρχίσει να είναι κάτι το συνηθισμένο στις πλούσιες χώρες.

Η δεύτερη εκδοχή υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος των επιχειρήσεων, μέσω έξυπνων συσκευών, κατανεμημένων κέντρων δεδομένων και ιδιωτικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Εκεί είναι που έγκεινται οι προοπτικές για μεγάλα κέρδη, καθώς τα παραπάνω θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο πεδίο βιομηχανιών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο, κάτι  που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Όμως είναι ακόμη λίγες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ή προσφέρουν αυτές τις σύγχρονες ασύρματες υπηρεσίες.

Γιατί λοιπόν το 5G δεν έχει καταφέρει ακόμη να αλλάξει τα δεδομένα με τον τρόπο που πολλοί είχαν προβλέψει;

Αδιαφορία των καταναλωτών

Οι εταιρείες ασύρματου δικτύου, που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις επενδύσεις στο 5G, θα πρέπει πρώτα να πείσουν τους ήδη υπάρχοντες χρήστες των κινητών τους τηλεφώνων ότι αξίζει να δώσουν τα χρήματά τους για την ταχύτερη αυτή υπηρεσία. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ανάμικτα.

Όπως φαίνεται, η αδιαφορία του κοινού πηγάζει εν μέρει από εκείνη τη διαδικτυακή δραστηριότητα που εξακολουθεί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εύρους ζώνης ενός ασύρματου δικτύου: το βίντεο.

Η επικράτηση των συνδέσεων 4G οδήγησε στην άνθιση υπηρεσιών όπως το Netflix και το TikTok, καθιστώντας διαθέσιμα παντού τα βίντεο σε υψηλή ανάλυση.

Τα οφέλη μιας σύνδεσης 5G – όπως η άψογη μετάδοση βίντεο ακόμη υψηλότερης ποιότητας – χαραμίζονται στις μικρές οθόνες, στις οποίες δεν γίνεται καν να προβληθεί ένα ultra-HD βίντεο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο κόσμος ευχαρίστως θα αγόραζε ένα τηλέφωνο 5G αλλά δεν θα πλήρωνε απαραιτήτως και για μια αντίστοιχη σύνδεση κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, υπάρχουν λίγες νέες εφαρμογές που μπορούν να δείξουν τι μπορεί να κάνει το νέο ασύρματο μοντέλο.

Έλλειψη συσκευών

Πολλοί ειδικοί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών εκτιμούν ότι η τέλεια εφαρμογή του 5G δεν θα είναι κάτι μονοδιάστατο, αλλά αντίθετα θα είναι η ικανότητά του να μεταμορφώσει τις βιομηχανικές λειτουργίες, τη στιγμή που ένα «Ίντερνετ των Πραγμάτων» με αισθητήρες, οχήματα και άλλον εξοπλισμό παρέχει ήδη κάλυψη σε φάρμες, εργοστάσια και δίκτυα μεταφορών.

Αλλά οι κατασκευαστές δεν έχουν ακόμη προβεί σε μαζική ανάπτυξη υπηρεσιών που να διευκολύνονται μέσω του 5G και αυτό το πρόβλημα αποτελεί έναν φαύλο κύκλο που προβληματίζει έντονα τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών.

Τεχνικές δυσκολίες

Δεν είναι μόνο η έλλειψη συσκευών που προκαλεί προβλήματα στις εταιρείας. Κάποια από τα οφέλη που υπόσχεται το 5G για τις επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπα με εμπόδια τεχνικής φύσεως.

Για να μπορέσουν οι εταιρείες να επωφεληθούν από το 5G, τα δίκτυα θα πρέπει να έχουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ένα κομμάτι των δεδομένων θα κάνει πιο γρήγορη επιστροφή μέσω της αλυσίδας κυκλωμάτων και μικροεπεξεργαστών ενός δικτύου από ό,τι μέσω μιας αντίστοιχης σύνδεσης 4G.

Η μείωση του λανθάνοντος χρόνου θα μπορούσε να διευκολύνει τη λειτουργία μιας σειράς ευαίσθητων εφαρμογών. Αλλά αυτού του είδους τα αστραπιαία «αντανακλαστικά» είναι δύσκολο – και κοστοβόρο – να ενταχθούν μέσα σε ένα δίκτυο.

Ο βαθμός ανταπόκρισης ενός δικτύου 5G, που μετράται σε μιλισεκόντ, εξαρτάται επίσης από τη φυσική απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι πληροφορίες πριν την επεξεργασία τους.

Τα μικροσκοπικά κέντρα δεδομένων στη βάση κάθε πύργου κινητής τηλεφωνίας θα ήταν «ουτοπία» για τους προγραμματιστές λογισμικού 5G, λέει ο Ντέιβ Μάγιο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την ανάπτυξη δικτύου στην Dish Network Corp, αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών πιθανότατα θα κάνουν πιο στοχευμένες επενδύσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την τεχνολογία 5G πιο ισχυρή σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές από ό,τι σε άλλες.

Διστακτικότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Παρ’ όλο που μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο 5G, άλλες εταιρείες – ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές – έχουν φανεί διστακτικές στο να διοχετεύσουν χρήματα στην εν λόγω τεχνολογία, καθώς εστιάζουν την προσοχή τους σε άλλες προτεραιότητες.

Ταυτόχρονα, τα στελέχη αυτών των εταιρειών ανατριχιάζουν στην ιδέα του κόστους της απόκτησης νέων αδειών ασύρματου φάσματος που να είναι κατάλληλες για τα σήματα επόμενης γενιάς.

Αυτή η απροθυμία πηγάζει από το γεγονός ότι το κόστος της αγοράς των smartphones, που συνδέονται σε αυτά τα δίκτυα, είναι πολύ υψηλό για μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή η επένδυση στις υπηρεσίες 4G σε αυτές τις χώρες παρά στη δημιουργία 5G.

Αισιοδοξία παρά τα εμπόδια

Παρά την απάθεια, τις καθυστερήσεις, το υψηλό κόστος και τη χαμηλή απόδοση που παρατηρούνται μέχρι στιγμής, πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών παραμένουν αισιόδοξες.

Η Verizon, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο σε ό,τι αφορά το 5G, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ενημέρωσης επενδυτών ότι η νέα ασύρματη τεχνολογία υψηλής ταχύτητας θα τονώσει σημαντικά την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News