ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο στην Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ

Πρόστιμο στην Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ

Πρόστιμο ύψους 575.000 ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην Τράπεζα Κύπρου για τη μεταφορά ρευστότητας στις θυγατρικές της χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τον επόπτη.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο του 2016 ενόψει της κατάστασης ρευστότητας που αντιμετώπιζε η Τράπεζα την περίοδο εκείνη. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα της Κύπρου έπρεπε να ζητήσει προηγούμενη έγκριση για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της. 

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η Τράπεζα πραγματοποίησε σκόπιμα πολλές μεταβιβάσεις χωρίς να ζητηθεί η έγκριση του επόπτη. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα είχε ζητήσει σωστά την έγκριση της ΕΚΤ σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατά την ίδια περίοδο, αποδεχόμενη με αυτό τον τρόπο ότι η μεταβίβαση αυτή θα οδηγούσε σε παραβίαση. 

Αυτό εμπόδισε την ΕΚΤ στην σωστή αξιολόγηση της προληπτικής κατάστασης της Τράπεζας κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, παράβαση που ταξινομείται ως υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News