Business & Finance Σάββατο 12/03/2022, 14:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τι βαθμό οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τα αρνητικά νέα; – Και πόσο αυτό θα επηρεάσει την οικονομία;

Σε τι βαθμό οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τα αρνητικά νέα; – Και πόσο αυτό θα επηρεάσει την οικονομία;

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση, με βασικούς δείκτες να παραπέμπουν σε πιθανή ύφεση. Κάτι που θα επιδεινώσει τις αναταράξεις στην αγορά που προκάλεσε η πιο επιθετική στροφή των κεντρικών τραπεζών και ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε αντιστροφή, δηλ. όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι υψηλότερες από τις μακροπρόθεσμες, μία κατάσταση που θεωρείται προάγγελος επιβράδυνσης. Στην Ευρώπη, το ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. 

Gap between short- and long-term yields has tumbled near recession level
  

«Οι τρεις βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση βρίσκονται εδώ αυτή τη στιγμή και είναι η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, το ενεργειακό σοκ και η πιο αυστηρή γραμμή των κεντρικών τραπεζών», σημειώνει ο Εντ Κλίσολντ, στρατηγικός αναλυτής της Ned Davis Research.

Tην ίδια στιγμή, η Fed είναι απίθανο να παρέμβει για να αποτρέψει τα sell off, σύμφωνα με τον Τζορτζ Σαραβέλο, επικεφαλής της Deutsche Bank στο τμήμα ερευνών στην αγορά ξένου συναλλάγματος. Και αυτό, επειδή η γενεσιουργός αιτία της σημερινής ανόδου του πληθωρισμού είναι η κρίση προσφοράς, που ουσιαστικά ακυρώνει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που χρησιμοποιεί εδώ και 30 χρόνια για να αντιμετωπίσει τους κύκλους επιβράδυνσης. 

Η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο έτος κυμαίνεται στο 35%, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs, ενώ και η Bank of America, ενώ θεωρεί μικρό για φέτος το κίνδυνο μίας οικονομικής επιβράδυνσης, τον βλέπει να αυξάνεται για το επόμενο έτος. 

Commodity Shock

Sanctions against Russia exacerbate a spike in commodity prices

Source: UBS Global Wealth Management, figures are approximate

 

Στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι η γηραιά ήπειρος είναι πιο εκτεθειμένη στους κινδύνους που απορρέουν από τον πόλεμο, όχι τόσο λόγω γεωγραφικής γειτνίασης όσο εξαιτίας της εξάρτησής της από την ρωσική ενέργεια. Ο Κριστόφ Μπαρό, οικονομολόγος της Market Securities στο Παρίσι, θεωρεί πολύ πιθανή μία ύφεση εάν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί σύντομα. Στους κινδύνους περιλαμβάνεται μία κρίση εμπιστοσύνης που θα πλήξει τα νοικοκυριά από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων και οι αλυσιδωτές διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς. 

European outperformance faded after Russia launched its attack on Ukraine
  

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, όπως η UBS Global Wealth Management, έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η Amundi SA, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ενεργητικού της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι είναι πλέον πιθανή μία προσωρινή οικονομική ύφεση. 

Ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο βαθμός των αρνητικών ειδήσεων που έχουν ήδη προεξφολήσει οι ευρωπαϊκές αγορές. 

Ασφαλή Καταφύγια

Παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει φέτος «φτερά» 10 τρισ.δολάρια από τα διεθνή χρηματιστήρια, υπάρχουν κάποια «φωτεινά σημεία». Μεταλλευτικοί όμιλοι και ενέργεια θα μπορούσαν να προσφέρουν μία προστασία, αναφέρει η Νανέτε Χάσλερ της Credit Suisse. Στην χειρότερη περίπτωση, οι τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ο ενεργειακός κλάδος θα συνεχίσει να έχει στήριγμα από αυτό. 

Επίσης, η Βρετανία μπορεί να αποτελέσει κάποιο καταφύγιο, χάρη στην αφθονία των μετοχών εμπορευμάτων στο δείκτη FTSE 100. Ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI έχει βυθιστεί 11% φέτος, ο δείκτης των blue chip στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες μόνο 3%. 

What Pays Off

It has been a bad year for equities so far, amid a commodity crunch

Source: Bank of America Corp. Global Research

Note: figures as of March 10

Καλές επιδόσεις παρουσιάζει και η βιομηχανία αγροτικών χημικών, λόγω της αναμενόμενης έλλειψης σε λιπάσματα, με εταιρείες όπως Yara International, OCI, Mosaic και Nutrien. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΒofA: Το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα – Ανάπτυξη μόνο 3%, πληθωρισμός-σοκ 6,1%

ΒofA: Ευρωπαϊκό «μαξιλάρι» θα καλύψει το μισό οικονομικό σοκ του πολέμου

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News