Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 09:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Η Ρωσία τους χρωστά 120 δισ. δολάρια και δεν θα τα πάρουν

Τράπεζες: Η Ρωσία τους χρωστά 120 δισ. δολάρια και δεν θα τα πάρουν

Η Goldman Sachs έγινε η πρώτη από τις μεγάλες δυτικές τράπεζες που αποχώρησε από τη Ρωσία, έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία. Και άλλες θα ακολουθήσουν, παρότι θα τους κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. 

Στη μαζική έξοδο των πολυεθνικών της Δύσης από τη Ρωσία, τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι τράπεζες, την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για την επερχόμενη χρεοκοπία της χώρας και οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο το χρηματοοικονομικό της σύστημα. 

Οι διεθνείς τράπεζες έχουν απαιτήσεις άνω των 121 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν 84 δισ. δολάρια, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Οι απαιτήσεις των αμερικανικών τραπεζών στη Ρωσία ανέρχονται σε 14,7 δισ.  δολάρια. Η Goldman Sachs έχει έκθεση 650 εκατ. δολαρίων. 

Η Fitch Ratings ήδη προειδοποίησε ότι «η ποιότητα ενεργητικού των μεγάλων τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης  θα πιεστεί από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» καθώς και ότι οι λειτουργίες τους στη χώρα αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, καθώς σπεύδουν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις. 

Η γαλλική Societe Generale, που έχει έκθεση περίπου 21 δισ.  δολαρίων στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς και εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ακολουθήσει τις κυρώσεις μόλις αυτές ανακοινώνονται. Πρόσθεσε ότι έχει επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσει τις συνέπειες ακόμα και του ακραίου σεναρίου, όπου θα χάσει την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων της στη Ρωσία. 

Η BNP Paribas διαθέτει έκθεση 3 δισ. ευρώ σε Ρωσία και Ουκρανία, ενώ η ιταλική UniCredit που λειτουργεί στη Ρωσία από το 1989 και παράγει εκεί το 3% του τζίρου της, εμφανίζει έκθεση 7,4 δισ. ευρώ. 

Για την Credit Suisse η έκθεση στη Ρωσία ανέρχεται στο 1 δισ. ελβετικά φράγκα (1,1 δισ. δολάρια) και για τη Deutsche Bank στο 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια). 

Η Citigroup έχει έκθεση περίπου 10 δισ. δολάρια στη Ρωσία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Η Wall Street γυρνάει την πλάτη στη Ρωσία: Αποχωρεί η Goldman Sachs

JPMorgan: H δεύτερη τράπεζα της Wall Street που αποχωρεί από την Ρωσία 

FT: Ποια είναι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην ρωσική αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News