Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Απαγορεύει εξαγωγές σε μεγάλη γκάμα προϊόντων – Προσπάθεια να εξασφαλίσει επάρκεια τροφίμων

Ρωσία: Απαγορεύει εξαγωγές σε μεγάλη γκάμα προϊόντων – Προσπάθεια να εξασφαλίσει επάρκεια τροφίμων

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έως το τέλος του έτους.

Νωρίτερα, επίσης ανακοινώθηκε πως θα ανασταλούν οι εξαγωγές σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU) έως τις 31 Αυγούστου σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει επάρκεια τροφίμων για την εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας, επίσης αναστέλλονται οι εξαγωγές ζάχαρης σε τρίτες χώρες έως τις 31 Αυγούστου, αλλά ορισμένες εξαιρέσεις θα ισχύουν για τις χώρες της EEU, μέλη των οποίων είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η ίδια η Ρωσία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσα στη μέρα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε περιορισμούς στην πρόσβαση τοπικών εταιρειών σε μετρητά ξένου συναλλάγματος για τους επόμενους έξι μήνες, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τα αποθεματικά της μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Από τις 10 Μαρτίου έως και τις 10 σεπτεμβρίου, οι ρωσικές εταιρειές και επιχειρηματίες που θέλουν να προμηθευτούν αμερικανικά δολάρια, γιεν, βρετανικές λίρες και ευρώ σε μετρητά θα μπορούν να λαμβάνουν ποσό αντίστοιχο έως και 5.000 δολαρίων και μόνο για να μπορέσουν να πληρώσουν για επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό. Στα υπόλοιπα νομίσματα, συνεχίζουν να έχουν κανονική πρόσβαση.

Η Τράπεζα της Ρωσίας, της οποίας τα αποθεματικά σε χρυσό και ξένα νομίσματα έχουν «παγώσει» λόγω των κυρώσεων, δήλωσε επίσης ότι το όριο των 5.000 δολαρίων μπορεί να αυξηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από συνεννόηση με την Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Πλαφόν 5.000 δολ. σε σκληρό νόμισμα για επιχειρήσεις

Η Wall Street γυρνάει την πλάτη στη Ρωσία: Αποχωρεί η Goldman Sachs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News