Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 18:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Πλαφόν 5.000 δολ. σε σκληρό νόμισμα για επιχειρήσεις

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Πλαφόν 5.000 δολ. σε σκληρό νόμισμα για επιχειρήσεις

Περιορισμούς στην πρόσβαση τοπικών εταιρειών σε μετρητά ξένου συναλλάγματος επιβάλλει η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για τους επόμενους έξι μήνες, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τα αποθεματικά της μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Από τις 10 Μαρτίου έως και τις 10 σεπτεμβρίου, οι ρωσικές εταιρειές και επιχειρηματίες που θέλουν να προμηθευτούν αμερικανικά δολάρια, γιεν, βρετανικές λίρες και ευρώ σε μετρητά θα μπορούν να λαμβάνουν ποσό αντίστοιχο έως και 5.000 δολαρίων και μόνο για να μπορέσουν να πληρώσουν για επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό. Στα υπόλοιπα νομίσματα, συνεχίζουν να έχουν κανονική πρόσβαση.

Η Τράπεζα της Ρωσίας, της οποίας τα αποθεματικά σε χρυσό και ξένα νομίσματα έχουν «παγώσει» λόγω των κυρώσεων, δήλωσε επίσης ότι το όριο των 5.000 δολαρίων μπορεί να αυξηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από συνεννόηση με την Τράπεζα.

Μέτρα προστασίας

Μέσα στις προηγούμενες ημέρες, η κεντρική τράπεζα περιόρισε την πρόσβαση των πολιτών σε ξένο συνάλλαγμα, βάζοντας πλαφόν στα 10.000 δολάρια μέχρι τις 9 Σεπτμεβρίου. Επίσης, οι τράπεζες της χώρρας δεν μπορούν να πωλήσουν συνάλλαγμα σε μετρητά.

Υπενθυμίζεται επίσης, οτι το επιτόκιο δανεισμού έχει υπερδιπλασιαστεί στο 20%, ενώ επιπλέον ρευστότητα έχει διοχετευτεί στις τράπεζες, ώστε να εξασφαλιστεί ένα μεγαλύτερο «μαξιλάρι» κινδύνου.

Οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι αντίδραση στην χειρότερη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αυτή τη φορά λόγω των κυρώσεων της Δύσης. Η αξία του ρωσικού νομίσματος και των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων έχει κατρακυλήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Capital controls για να αποτραπεί η διαρροή των ξένων επενδυτών

Πώς η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει το πορτοφόλι των νέων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News