Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 09:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διπλή πρόκληση της ΕΚΤ και οι σημερινές αποφάσεις

Η διπλή πρόκληση της ΕΚΤ και οι σημερινές αποφάσεις

Αντιμέτωπη με μία διπλή πρόκληση βρίσκεται στη σημερινή συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τη μία πλευρά καλείται να προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικονομία από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και από την άλλη, να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές πληθωριστικό σοκ που δεν φαίνεται να υποχωρεί. 

Με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία έχουν αλλάξει δραματικά. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έχουν παραδώσει το σύνολο των κερδών τους για το τελευταίο έτος και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά απρόβλεπτη. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΚΤ αναμένεται να τηρήσει μία στάση αναμονής και να κάνει μία παύση στον σχεδιασμό της πορείας της για την έξοδο από τα έκτακτα μέτρα στήριξης που έλαβε για την πανδημία. 

«Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της Fed στις ΗΠΑ. Η επιδείνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προκαλείται αποκλειστικά από τα εξωτερικά σοκ στην προσφορά και όχι από κάποιον παράγοντα τον οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να ελέγξει», εξηγεί ο Holger Schmieding της Berenberg. «Ως αποτέλεσμα, τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν την πολυτέλεια να καθυστερήσουν κάποιες από τις μεγάλες αποφάσεις έως  ότου οι προοπτικές ξεκαθαρίσουν περισσότερο», σημειώνει. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News