Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 14:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το σοκ στο πετρέλαιο προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν

Ετοιμάζεται για τις εκλογές του 2023 εν μέσω συνεχών πιέσεων στην τουρκική οικονομία

Γιατί το σοκ στο πετρέλαιο προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν

Η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο από την αδύναμη λίρα στην τουρκική οικονομία, τον υψηλό πληθωρισμό και τους στάσιμους μισθούς, αποτελεί «σπαζοκεφαλιά» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ετοιμάζεται για μια δύσκολη εκλογική μάχη το 2023.

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 54% στην Τουρκία και προβλέπεται να επιδεινωθεί, καθώς η τιμή του πετρελαίου υπερτριπλασιάστηκε σε όρους λίρας τους τελευταίους 12 μήνες.

Με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν κάτι λιγότερο από 14 μήνες και τη δημοτικότητά του να βρίσκεται στο 40%, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανήλθε στην εξουσία, ο Τούρκος ηγέτης ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Γιατί το σοκ στο πετρέλαιο προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν-1

Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας έχουν το κόστος τους στην τουρκική οικονομία. Από μόλις 500 λίρες (34 δολάρια) το βαρέλι, μέσα σε ένα χρόνο το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στις 1.800 λίρες, ενώ οι διεθνείς τιμές διπλασιάστηκαν σε όρους δολαρίου.

Η τιμή του πετρελαίου στην Τουρκία, η οποία εισάγει περίπου 900.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αυξήθηκε έξι φορές την προηγούμενη εβδομάδα. Η τουρκική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι απλά συνέπεια της παγκόσμιας αύξησης των τιμών, αλλά και των κακών χειρισμών της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο καταναλωτικός πληθωρισμός στη γειτονική μας χώρα βρίσκεται σε υψηλό δύο δεκαετιών, ενώ τα χειρότερα φαίνεται πως δεν έχουν έρθει ακόμα. Ιστορικά, έχει φανεί ότι η αύξηση στις τιμές του μπρεντ και του φυσικού αερίου μπορεί να σπρώξει ακόμα πιο πάνω τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών.

Γιατί το σοκ στο πετρέλαιο προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν-2

Με βάση την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για αύξηση στα 80,4 δολάρια το βαρέλι, οι τρέχουσες τιμές και οι προσδοκίες για το υπόλοιπο του 2022 μπορούν να προσθέσουν έως και 4,8 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό στο τέλος του έτους.

Οι αυξανόμενες εισαγωγές ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στις τιμές του αργού, έχουν και αυτές τις συνέπειές τους στην ήδη ασθμαίνουσα τουρκική λίρα.

Πρόσφατα, οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το νόμισμά της απέδωσαν κάποιους καρπούς, ωστόσο είναι αμφίβολο για πόσο θα κρατήσει αυτό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών καθώς οι ΗΠΑ κινούνται προς το εμπάργκο

Τουρκία: Ξεπέρασε το 50% ο πληθωρισμός – Σε υψηλό εικοσαετίας

Oxford Economics: Τριπλό «χτύπημα» για την τουρκική οικονομία η ουκρανική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News