Business & Finance Σάββατο 5/03/2022, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Πώς πολεμά τους Ρώσους με bitcoin

Ουκρανία: Πώς πολεμά τους Ρώσους με bitcoin

Η Ουκρανία έχει ήδη ξοδέψει 15 εκατ. δολάρια από τις δωρεές που έχει λάβει σε κρυπτονομίσματα για να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που παραδόθηκαν την Παρασκευή, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Alex Bornyakov.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι δωρεές των 50 εκατ. δολαρίων που έχει λάβει μέχρι στιγμής σε κρυπτονομίσματα θα διπλασιαστούν τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες, όπως είπε ο Bornyakov σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg μέσω Zoom. Οι περισσότερες δωρεές είναι σε Bitcoin και Ether. Το υπουργείο του έχει λάβει επίσης δωρεές σε Tether, Polkadot και Solana καθώς και εκατοντάδες NFTs, μεταξύ αυτών και ένα πολύτιμο CryptoPunk.

Το υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που απασχολεί 250 άτομα, κατάφερε να βρει προμηθευτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ για ό,τι χρειαζόταν η Ουκρανία, από αλεξίσφαιρα γιλέκα έως πακέτα τροφίμων και συσκευές νυχτερινής όρασης για τον στρατό μέσα σε δύο ημέρες από την εισβολή. Περίπου το 40% των προμηθευτών αυτών δέχονται κρυπτονομίσματα, όπως είπε ο  Bornyakov.

Ενώ πολλές εταιρείες του crypto και ιδρυτές startups έχουν κάνει δωρεές, οι περισσότερες από αυτές έρχονται από απλούς ανθρώπους, εξηγεί ο Bornyakov.

Το υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και εργαζόταν για την ανάπτυξη του τομέα πληροφορικής της χώρας, την παροχή ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του είναι κάτω των 35 ετών και δουλεύουν εξ αποστάσεως, είτε εντός ή και εκτός συνόρων.

Ο ίδιος ο Bornyakov, πριν να γίνει αναπληρωτής υπουργός, σπούδασε δημόσια διοίκηση στο Columbia University της Νέας Υόρκης και ίδρυσε διάφορες startups.

Τώρα, το υπουργείο ασχολείται με τη στήριξη των ψηφιακών υποδομών στον πόλεμο και τη διασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων του κράτους. Έχει αναλάβει επίσης τη συγκέντρωση των δωρεών σε κρυπτονομίσματα.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του είναι ο σχεδιασμός μία συλλογής NFT που θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες και θα δημοπρατηθεί για να αντληθούν κεφάλαια για τον πόλεμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg  

Διαβάστε επίσης: 

NFT με την ουκρανική σημαία έπιασε 6,7 εκατ. δολάρια

Δωρεές σε doge στην Ουκρανία: Το meme κρυπτονόμισμα μπορεί να σώσει ζωές

Ουκρανία: Άντλησε 270 εκατ. δολάρια από πολεμικά ομόλογα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News