Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 16:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέα αύξηση των θέσεων εργασίας – Στο 3,8% η ανεργία τον Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Νέα αύξηση των θέσεων εργασίας – Στο 3,8% η ανεργία τον Φεβρουάριο

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2021. 

Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2022, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 678.000, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,8% (από 4% τον Ιανουάριο), πολύ κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 440.000 θέσεων εργασίας, ενώ εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα καθοριστεί στο 3,9%. 

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό απασχόλησης απέχει περίπου 1,1 εκατ. θέσεις εργασίας από την προ-Covid εποχή, με τις ελλείψεις εργαζομένων να αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα στην κάλυψη αυτού του κενού.

Την ίδια ώρα, σε μια ένδειξη χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 1 σεντ ανά ώρα ή κατά 0,03% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Σε ετήσιο επίπεδο, η άνοδος διαμορφώθηκε σε 5,13%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, για κάθε Αμερικανό εργαζόμενο, αυτή τη στιγμή, αντιστοιχούν 1,7 κενές θέσεις. 

«Η αγορά εργασίας ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό, καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επιστρέφουν στην εργασία. Τα γεωπολιτικά ζητήματα και ο πληθωρισμός αποτελούν απειλές για την αμερικανική οικονομία, αλλά οι περιορισμοί της πανδημίας αίρονται και στηρίζουν την αγορά εργασίας». εξηγεί ο Eric Merlis, αναλυτής στη Citizens Financial Group. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News