Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 16:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IEA: Μπορεί να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία κατά 1/3

IEA: Μπορεί να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία κατά 1/3

Κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο θα μπορούσε να μειώσει η Ευρώπη τις εισαγωγές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσα σε ένα έτος, όπως σημείωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Η ΙΕΑ παρουσίασε ένα σχέδιο με 10 βήματα για απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη ρωσική ενέργεια, που θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές κατά τουλάχιστον 50 δισ. κυβικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ σημείωσε πως θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και οι καταναλωτές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν λιγότερο αέριο για θέρμανση. Σύμφωνα μάλιστα με την ΙΕΑ, αν κατεβάσουμε μόλις κατά 1 βαθμό τους θερμοστάτες μας, θα μπορούσαν να σωθούν έως και 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

«Κανείς δεν έχει αυταπάτες πια. Η χρήση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως οικονομικό και πολιτικό όπλο δείχνει στην Ευρώπη ότι οφείλει να δράσει γρήγορα, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλιος της ΙΕΑ, Fatih Birol.

Όπως σχολίασε ο ίδιος ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια που καλύπτουν πάνω από 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι περίπου το 12% της ρωσικής ροής προς την Ευρώπη, λήγουν μέσα στο 2022, οπότε δεν θα πρέπει να ανανεωθούν.

Σχέδιο της Κομισιόν

Η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει την αμέσως επόμενη εβδομάδα σχέδιο για την σταδιακη απεξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό αέριο, καθώς και θα προτείνει νέα μέτρα για την δημιουργία αποθεματικών στα κράτη μέλη, με τα οποία θα αποτρέψει τα σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις από την Κομισιόν για την διασφάλιση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις χώρες του μπλοκ, ενώ έχουν προταθεί μέτρα για την επιτάχυνση των προγραμμάτων ΑΠΕ.

Η Κομισιόν εναποθέτει τις περισσότερες ελπίδες στην νέα στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων τους στόχους για τις ΑΠΕ και την ταχύτερη μείωση της ενεργειακής ζήτησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Προς ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης

Πόσο πιθανή είναι η διακοπή των ρωσικών εξαγωγών;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News