Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι ευρωπαϊκές κυρώσεις χτυπούν το πετρέλαιο της Ρωσίας

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι οι κυρώσεις της θα «μηδενίσουν» τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου

Πώς οι ευρωπαϊκές κυρώσεις χτυπούν το πετρέλαιο της Ρωσίας

Οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξουν σταδιακά και τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο, παρόλο που δεν στοχεύουν άμεσα στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτίμησε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Ανάμεσα στις αυστηρές κυρώσεις που επέβαλαν οι 27 χώρες της Ε.Ε. περιλαμβάνεται και απαγόρευση εξαγωγής συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης από την Ευρώπη στη Ρωσία, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο και πιο ακριβό τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου της δεύτερης.

«Οι τεχνολογίες αυτές κατασκευάζονται στην Ευρώπη, δεν μπορούν να τις προμηθευτούν εύκολα από άλλους προμηθευτές σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η επικεφαλής για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Η Σίμσον πρόσθεσε ότι εν καιρώ θα «μηδενιστούν» τα έσοδα τη Ρωσίας από το διυλισμένο πετρέλαιο. Το 2019 είχε έσοδα 24 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν στο 36% του συνολικού προϋπολογισμού της Ρωσίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών.

Πάντως, οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν άμεσα τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τα έσοδα της Μόσχας, αλλά θα αποτελούσε χτύπημα και για την Ευρώπη καθώς θα προκαλούσε εκτίναξη στις ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη εισάγει το 90% του φυσικού αερίου της και περίπου το 40% προέρχεται από τη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός MSCI, FTSE Russell οι ρωσικές μετοχές

Ρωσία: Υποβάθμιση σε junk από Moody’s και Fitch

Η ερώτηση του μισού τρισ. δολαρίων: Θα χρεοκοπήσει η Ρωσία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News