Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 15:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Τον Μάιο η απόφαση για πιθανή παράταση της ρήτρας διαφυγής

Κομισιόν: Τον Μάιο η απόφαση για πιθανή παράταση της ρήτρας διαφυγής

Η πιθανότητα παράτασης της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής (general escape clause) θα εξεταστεί εκ νέου την άνοιξη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ανέφερε προ ολίγου σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, η τελική απόφαση θα ληφθεί το Μάιο, μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επιβραδύνει αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όλο το 2022 (στις χειμερινές προβλέψεις πριν από τρεις εβδομάδες αναμενόταν αποκλιμάκωση από το γ’ τρίμηνο) και τόνισε ότι ο πόλεμος θα επιδεινώσει τις στενωπούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα πλήξει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών. Σημειώνεται ότι σήμερα συναντώνται εκτάκτως στις Βρυξέλλες και οι υπουργοί Γεωργίας, για να διαβουλευτούν για την εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα που θα προκαλέσει η σύρραξη, αλλά και οι νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία (ειδικά στις εξαγωγές καλίου).

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής καθοδήγησης για το 2023, που ήταν ούτως ή άλλως μία σύνθετη υπόθεση δεδομένης της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόφσκις είπε ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να αρχίσουν μία διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά «σταδιακά και με τρόπους φιλικούς προς την ανάπτυξη».

Ειδικότερα, όπως είπε, θα πρέπει να περιορίσουν την αύξηση των τρεχουσών δαπανών, προστατεύοντας όμως παράλληλα τις επενδυτικές δαπάνες. Δεδομένων των συνθηκών, όπως ανέφερε, δεν θα ισχύσει το 2023 ο κανόνας μείωσης του χρέους κατά 1/20 της διαφοράς από το επίπεδο του 60% του ΑΕΠ, ενώ δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος την προσεχή άνοιξη (το θέμα θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο).

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News