Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 11:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Apple, Mobil και Boeing ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους

Ρωσία: Apple, Mobil και Boeing ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους

Οι Apple, Mobil και Boeing είναι οι νέοι εταιρικοί κολοσσοί της Δύσης, που ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. 

Η Apple, ανακοίνωσε ότι σταματά να πουλά τα προϊόντα της στη χώρα, ενώ σταματά και τις υπηρεσίες Apple Pay, Apple Maps.

Σύντομα, οι υπηρεσίες mobile banking στα ρωσικά, όπως το app της VTB Bank, δεν θα λειτουργούν πλήρως στο λειτουργικό σύστημα της Apple, iOS.

Η κατασκευάστρια του iPhone δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για την ρωσική εισβολή, προσθέτοντας ότι συμπαραστέκεται «σε όσους υποφέρουν ως αποτέλεσμα της βίας». 

Η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.

«Αντιδρώντας στα πρόσφατα γεγονότα, θα αρχίσουμε τη διαδικασία διακοπής των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνουμε μέτρα για την προοδευτική αποχώρησή μας» από το έργο αυτό, ανέφερε η εταιρεία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα κάνει άλλες επενδύσεις σε έργα στη Ρωσία στο εξής.

Η αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία Boeing, με τη σειρά της ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αναστέλλει την επιχειρησιακή υποστήριξή της στις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας (προμήθεια ανταλλακτικών, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνική υποστήριξη) και τις περισσότερες λειτουργίες της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα.

Η Boeing ανέφερε ότι «όσο η σύρραξη συνεχίζεται» στην Ουκρανία, δίνει την έμφαση στην ασφάλεια των «εργαζομένων της» στην περιοχή. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών έχει ήδη ανακοινώσει πως έκλεισε προσωρινά το γραφείο της στο Κίεβο.

Χθες επίσης, η αεροπορική εταιρεία United Airlines επιβεβαίωσε την προσωρινή αναστολή των πτήσεων της εντός του ρωσικού εναέριου χώρου, ακολουθώντας την τακτική άλλων μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών.

Η United συνέχιζε να πετάει εντός του ρωσικού εναέριου χώρου, προκειμένου να πραγματοποιεί μερικές πτήσεις προς και από την Ινδία κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Η Delta Air Lines, η American Airlines και η United Parcel Service όλες επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους πάνω από τη Ρωσία, καθώς ο Λευκός Οίκος κινείται προς την κατεύθυνση απαγόρευσης των πτήσεων των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών εντός του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την αρχή έκανε την περασμένη Κυριακή ο ενεργειακός κολοσσός ΒΡ, ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία, ανακοινώνοντας ότι προχωράει σε αποεπένδυση του 20% του μεριδίου της στην κρατική ρωσική ενεργειακή Rosneft, μία κίνηση που θα της στοιχίσει περί τα 25 δισ. δολάρια και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής της σε πετρέλαιο. 

Την ανακοίνωση της ΒΡ ακολούθησε αντίστοιχη της Shell, η οποία χθες Δευτέρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με την επίσης κρατική ενεργειακή Gazprom και αποσύρεται τόσο από την εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-II, όπως και από τον αγωγό Nord Stream 2. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η νορβηγική Equinor, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει την απόσυρσή της από τις κοινοπραξίες στη Ρωσία στις οποίες έχει συμμετοχή, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.

To πανίσχυρο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με κεφάλαια 1 τρισ. δολαρίων υπό διαχείριση, ακύρωσε τις τοποθετήσεις του σε κρατικά ομόλογα και σε σχεδόν 47 ρωσικές εταιρείες και τράπεζες, με μεγαλύτερη όλων τη Sberbank.

Στα τέλη του 2021 οι ρωσικές τοποθετήσεις του ταμείου ανέρχονταν σε 2,83 δισ. δολάρια αθροιστικά, στην τράπεζα Sberbank κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο σε μεμονωμένη εταιρεία και ακολουθούσαν οι ενεργειακές Gazprom και Lukoil.

Η εταιρεία πολυτελών επιβατικών αυτοκινήτων Volvo, με 9.000 πωλήσεις πέρυσι στη Ρωσία, είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία που διέκοψε τις εξαγωγές της προς τη χώρα.

Βάσει πληροφοριών της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η κατασκευάστρια φορτηγών Daimler Truck σταμάτησε τη συνεργασία της με τη ρωσική Kamaz, ενώ και η σουηδική ομόλογος Volvo Truck διέκοψε και παραγωγή και πωλήσεις στη Ρωσία.

Η Volkswagen έπαυσε προσωρινά τις παραδόσεις των ήδη υπαρχόντων αυτοκινήτων της στις εκεί αντιπροσωπείες. H Volkswagen, με ευρεία δραστηριότητα στη Ρωσία, δύο εργοστάσια και σχεδόν 4.000 εργαζομένους, κατασκευάζει σχεδόν 170.000 αυτοκίνητα.

Η General Motors δήλωσε ότι σταματά τις αποστολές προς τη Ρωσία, η οποία εξάγει περίπου 3.000 οχήματα ετησίως.

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, η Α.P. Moller-Maersk, ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παύσει τις κρατήσεις για μεταφορά προϊόντων από και προς τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο δανικός όμιλος ελέγχει σχεδόν το 17% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News