Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 20:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολωνία: Παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος – Σε χαμηλό 13 ετών το ζλότι

Πολωνία: Παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος – Σε χαμηλό 13 ετών το ζλότι

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας επενέβη στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να δώσει ώθηση στο ζλότι, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε το πολωνικό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα της χώρας πούλησε αποθεματικά σε ξένα συναλλάγματα έναντι ζλότι, χωρίς ωστόσο να δημοσιεύσει τον ακριβή όγκο των συναλλαγών. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη επέμβαση της Τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος από το 2013.

Μέσα στην ημέρα, το ζλότι υποχώρησε έως και 2,3% ξεπερνώντας τα 4,80 ευρώ, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται περίπου στα 4,75 ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η κεντρική τράπεζα έχει επαρκή αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα και έχει στη διάθεσή της μία κατάλληλη σειρά μηχανισμών, ώστε να αντιμετωπίσει τις καθοδικές τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές συναλλάγματος». Κατά τα τελευταία στοιχεία, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 161 δισ. δολαρίων στα αποθεματικά της μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Επίσης, σημείωσε η τράπεζα, ένα μικρό μερίδιο των προϊόντων που η Πολωνία πουλά στην Ρωσία και την Ουκρανία στο πλαίσιο των εμπορικών τους σχέσεων αποτελεί παράγοντα που θα περιορίσει την αρνητική επίπτωση αυτής της κατάστασης στην πολωνική οικονομία.

Παράλληλα, όμως, υποχωρούν και άλλα νομίσματα χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωησς. Ενδεικτικά, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας επίσης προειδοποίησε πως θα επέμβει, προκειμένου να δώσει ώθηση στο ούγγρικο φιορίνι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το πρόβλημα των 9 δισ. που καλείται να λύσει η Ρωσία

Αγορές: Συνεχίζονται οι αναταράξεις – Σε άνοδο το πετρέλαιο πτώση των μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News