Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 14:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Maersk: Διακόπτει τις μεταφορές στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας

Maersk: Διακόπτει τις μεταφορές στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας

Και επισήμως διακόπτει κάθε αποστολή από και προς τη Ρωσία η Maersk, επιβεβαιώνοντας τα χθεσινά δημοσιεύματα ότι η εταιρεία εξέταζε το ενδεχόμενο. Η σημερινή ανακοίνωση της Maersk, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοντέινερσιπ στον κόσμο ενισχύει την απομόνωση της Ρωσίας, όπου έχει πυροδοτηθεί έξοδος πολλών μεγάλων εταιρειών.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι μεταφορές φορτίων από και προς τη Ρωσία θα διακοπούν, εξαιρουμένων των τροφίμων, των ιατρικών και των ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα ολοκληρώσει τις παραγγελίες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, ενώ θα σέβεται τις κυρώσεις κατά της Μόσχας Η Maersk εξυπηρετεί πέντε μεγάλα ρωσικά λιμάνια, της Αγίας Πετρούπολης, του Κάλινινγκραντ, του Νοβοροσίσκ, του Βλαδιβοστόκ και Βοστότσνι.

Η μεγάλη έξοδος

Από την περασμένη Πέμπτη, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μία σειρά από μεγάλες εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν προσωρινά να συνεργάζονται και να προσφέρουν υπηρεσίες στη Ρωσία.

Ενδεικτικά, η Shell ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει όλες τις κοινοπραξίες με τη ρωσική Gazprom, η BP αποχώρησε από το μετοχικό σχήμα της κρατικής Rosneft, ενώ παράλληλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αεροπορικές, αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις είτε διέκοψαν τις παραδόσεις προς Ρωσία είτε διέκοψαν συνεργασίες με ρωσικούς φορείς, αποκαλώντας τις κινήσεις της χώρας απαράδεκτες.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Τρίτη να απαγορευτεί η Ρωσία από «όλα τα λιμάνια, όλα τα κανάλια και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου».

Σχόλιο MSCI

Μάλιστα, μετά την έξοδο αυτή και γενικά τις κυρώσεις της Δύσης, οι ρωσικές μετοχές είναι πλέον «μη επενδύσιμες», όπως δήλωσε χθες στο Reuters ο Δημήτρης Μελάς, επικεφαλής αναλυτής του MSCI. «Δεν θα είχε νόημα να συνεχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε ρωσικές μετοχές, εφόσον οι πελάτες μας και οι επενδυτές δεν μπορούν να τις κινούν στην αγορά», σημείωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

MSCI: Θέμα χρόνου η διαγραφή όλων των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες

Ρωσία: Μαζικό κύμα φυγής – Ποιες επιχειρήσεις της Δύσης αποχωρούν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News