Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Που αναζητούν καταφύγιο τα γιοτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων

Που αναζητούν καταφύγιο τα γιοτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων

Τα σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους οι οποίοι έχουν δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται σε κίνηση αυτή τη στιγμή, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζουν περαιτέρω κυρώσεις στην περιουσία τους μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον τέσσερα τεράστια γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες έχουν κινηθεί προς το Μαυροβούνιο και τις Μαλδίβες από τότε που ανακοινώθηκαν μία σειρά κυρώσεων από τη Δύση. Οι Μαλδίβες δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Nomad Capitalist.

Η περιουσία των στοχευμένων Ρώσων ολιγαρχών είναι πιθανόν να δεχθεί και νέο χτύπημα, καθώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα εντοπίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των γιοτ και των κατοικιών. Η Γαλλία συντάσσει κατάλογο περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και γιοτ, που θα μπορούσαν να κατασχεθούν στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε..

Map

«Αυτή την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε μια πολυμερή διατλαντική ομάδα εργασίας για να εντοπίσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις – τα γιοτ τους, τις επαύλεις τους και οποιαδήποτε άλλα παράνομα κέρδη που μπορούμε να βρούμε και να παγώσουμε», αναφέρεται σε πρόσφατο tweet του Λευκού Οίκου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μερικοί από τους πλουσιότερους της Ρωσίας μεταφέρουν τα σκάφη τους σε άλλες περιοχές, πιθανώς με την ελπίδα ότι μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο Βάγκιτ Αλεκπέροφ, πρόεδρος της Lukoil, ταξιδεύει με το γιοτ του στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με το Marine Traffic. Αναμένεται να φτάσει εκεί τις επόμενες ημέρες από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Το γιοτ του Αλεκπέροφ με την ονομασία Galactica Super Nova, το οποίο, σύμφωνα με το Superyacht Fan, που παρακολουθεί τις αφίξεις και τις αποχωρήσεις αυτών των σκαφών, διαθέτει μια «πισίνα 6 μέτρων με γυάλινο πυθμένα με έναν καταρράκτη. Και ένα ελικοδρόμιο, ένα ασανσέρ και ένα μεγάλο beach club». Ο Αλεκπέροφ έχει καθαρή περιουσία λίγο χαμηλότερη από 25 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Τουλάχιστον τρία γιοτ που ανήκουν σε άλλους Ρώσους δισεκατομμυριούχους κατευθύνονται στις Μαλδίβες, μια μικρή χώρα που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Το νησιωτικό έθνος υπήρξε hotspot για τουρίστες από τη Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια. Ο υπουργός Τουρισμού των Μαλδίβων είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της.

Το γιοτ του δισεκατομμυριούχου Ολεγκ Ντεριπάσκα, γνωστό ως Clio, έφυγε από τη Σρι Λάνκα πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες και αναμένεται να φτάσει στις Μαλδίβες σύντομα, σύμφωνα με το Marine Traffic. Ο Ντεριπάσκα και οι εταιρείες του υπέστησαν κυρώσεις το 2018 από τις ΗΠΑ. Ήταν ένας από τους λίγους δισεκατομμυριούχους με έδρα τη Ρωσία που αντιτάχθηκαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ.δολαρίων

Σούπερ γιοτ: Οι αγοραστές κάνουν ουρά – Συνωστισμός στις ελληνικές θάλασσες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News